Széljegyzet: MinimÁLbér

Néhány nappal ezelőtt sokan felkapták a fejüket az ukrán pénzügyminiszter kijelentésére. Szerhij Marcsenko ugyanis azt állította, 2022-ben 7700 hrivnyára emelkedik a minimálbér Ukrajnában. Optimista előrejelzését állítólagos pénzügyi alapokkal is alátámasztotta.

A pénzügyminisztérium vezetője szerint akár 50-100 milliárd hrivnyát is át tudnak erre csoportosítani. Marcsenkót bizonyosan valamilyen jó tündér igézhette meg, ugyanis hozzátette, ezt a „tetemes” összeget az alapbér, a létminimum és a nyugdíjak emelésére is fordíthatják.

Csuha Ivett

A költségvetésbe foglaltak szerint az országban idén még egyszer, 6 ezerről 6500 hrivnyára emelik a minimálbért. Természetesen ez az államkasszába befolyó adók és illetékek mértékét is arányosan növeli. Ha még ez lenne a legkisebb gond…

Mint megszokhattuk, a bérek emelkedésével fokozatos drágulás köszönt be az országban. A magánszektor kézenfekvő magyarázatot kap a régi áron beszerzett termékeik és szolgáltatásaik kedvezményes értékesítésére, míg az „új” áron szerzett – igazából a raktárból kicsempészett – portékán jelentős mértékű hasznot húznak.

Ennél is ravaszabbak az állami vállalatok. Igaz, ők a minimálbér emelése és mindennemű indoklás nélkül is hajlamosak áraik drasztikus emelésére.

Csak nézzük meg az utóbbi hét évben eszközölt változásokat a közüzemi díjak és a minimálbér terén.

Az alapfizetés 2014 májusában 1218 hrivnyát tett ki, idén ez 6 ezer hrivnyára rúgott. Ötszáz százalékos növekedés! – kiálthatnánk örömünkben.

Aztán rápillantunk a számláinkra. Gyors fejszámolás után összeszorul a gyomrunk. Hol van már az 1,09 hrivnya köbméterenkénti ár? Annak sajnos már a tízszeresét vagyunk kötelesek kifizetni.
Ehhez hozzáadódik az áramszolgáltatás, ami az egykori 30,84 kopijkás(!) kilowattonkénti árról idén 1,68 hrivnyára (+544%) duzzadt. Ez az alap, amit további drágulások követhetnek (és fognak követni).

A meleg víz, a központi vízellátás és csatornázás, a közös költség és a szemétszállítás pedig további összeget vesz ki a zsebünkből.

Megkordul a gyomrunk, és hamar rájövünk, hogy az ötszörösére nőtt minimÁLbérünkből ezek után még kenyérre sem futja…

Forrás:
KISZó/Csuha Ivett

Post Author: KISZó