Mikor lesz a következő gazdasági válság? ● Kárpáti Igaz Szó

A világ már csak ilyen. Egyszer fent, egyszer lent – mondják a sokéves tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakemberek. Igazából nem is kell különleges szaktudás ahhoz, hogy lássuk, sőt, saját zsebünkön tapasztaljuk, hogy néhány év fejlődés után nyakunkon az újabb gazdasági válság.

Csuha Ivett

Ezt a fogalmat először a múlt század 30-as éveiben ismerte meg a világ, amikor az Amerikai Egyesült Államokban bekövetkezett a nagy gazdasági krízis. Az áruforgalom szerte a világban a felére csökkent, a dolgozók 25-50 százaléka munka nélkül maradt.

A mai nemzedéknek is van már hasonló tapasztalata. 2008-ban ugyanis Ukrajnát is elérte a válság. Az országban a legfájóbb pontnak a dollár árfolyamának drasztikus emelkedése bizonyult.

Ötről 8 hrivnyára duzzadt egy dollár értéke,

bedőltek a pénzügyi intézmények, harmadával csökkent a fizetések értéke, összeomlott az ingatlankereskedelem.

Bár kevesebben kísérték figyelemmel, 2014-ben Görögország kavart nagy port adósságkezelésével.

Ez Ukrajna gazdaságára is kihatott, hiszen az Ukrán Nemzeti Bank is sokat veszített a görög állampapírok csődjén. Most pedig, hogy egy dollárért már 28 hrivnyát kell fizetni, ez bizony harmadára csökkentette a fizetésünk valós értékét.

Ismét vészjósló jelek mutatkoznak a pénzügyi világban. Az USA több mint 5 billió dollár értékben nyomtatott új bankjegyeket. Azt, hogy ennek mikor lesz „kirobbanó” hatása, egyelőre nehéz megjósolni.

Annyi azonban bizonyos, hogy 2021. június 16-án az amerikai bankok bejelentették a kamatlábak emelését. Ezek után csökkenni fog a gazdasági fellendülés.
Fontos tudni, hogy az országok adósságállománya háromszor nagyobb, mint a világgazdaság éves összterméke. Azt, hogy mennyire gyenge lábakon állunk, megtapasztalhattuk a koronavírus-járvány okozta óriási pánik során.

Kedvező, hogy az orvosok, a kutatók és a kormányok összefogásával viszonylag gyorsan kifejlesztették az oltóanyagot, ezzel ugyanis időt nyertünk az újabb összeomlás előtt.

A kérdés, hogy meddig?

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó