Ungvári sokk, munkácsi öröm

A hétvégén elstartolt az országos labdarúgó-bajnokság mindhárom osztályának 2021/2022-es idénye. Az élvonalban a Minaji FC a bajnok Dinamo Kijev otthonában kezdett volna, de a meccset augusztus 11-re halasztották, így Vaszil Kobin együttese az előttünk álló szombaton mutatkozik be hazai pályán a nyitókörben a bronzérmes otthonában bravúros győzelmet arató Olekszandrija ellen. A másodosztályban újonc Ungvári FC a szomszédvárból érkezett Prikarpattyát fogadta és szenvedett arcpirító vereséget. A Munkácsi FC ellenben győzelemmel mutatkozott be a harmadosztályban. Most először fordul elő, hogy mindhárom profi osztályban akad kárpátaljai induló.

Rosszul kezdődött a másodosztályban a kaland az edzőváltáson átesett Ungvári FC számára. A Tarpáról hazatért Mihajlo Ivanicja három hete vette át az együttes felkészítését, de a bemutatkozásból ítélve kevésnek bizonyult az idő, hogy ütőképes csapatot rakjon össze. A második liga A-csoportjának ezüstérmesét négyen (Makszim Minajlenko, Roman Ceny, Oleg Visnyevszkij, Szerhij Majboroda) hagyták el a nyári szünetben. A helyükre Andrij Viszkrebencev, Viktor Homcsenko, Olekszandr Kobeljas, Vadim Merdejev, Olekszij Szics, Valentin Labatij és a Minajtól elcsábított Vaszil Pinyasko érkezett. A Hotra – Fedak, Dopilka, Rjasko, Szartina (Kobeljas) – Pinyasko, Skinder, Pukánics (Duran), Viszkrebencev (Csonka), Ferencik (Merdejev) – Homcsenko (Tiscsuk) felállásban kezdő ungváriak már a 8. percben hátrányba kerültek, s a szünetig további négy gólt szedtek össze. A teljesen széteső csapat benyomását keltő hazaiak a második félidőben sem tudtak újítani, s végül 6–0-ás vereséggel debütáltak a Prikarpattya Ivano-Frankivszk ellen.

Ha valami biztatót akarunk keresni, legfeljebb abból indulhatunk ki, hogy két éve az első ligában akkor szintén debütáns minajiak ugyanúgy egy Prikarpattya elleni hazai vereséggel indítottak, hogy aztán a szezon végén aranyérmesként jussanak fel a Premier Ligába. Hasonlóan jó folytatást kívánunk az ungváriaknak, ami nem lesz könnyű, hiszen most hétvégén a feljutás egyik legnagyobb esélyesének számító Metaliszt Harkiv otthonában vendégszerepelnek, majd következik az Obolony Kijev és a Voliny Luck.

Két nappal a fájó vereség után lapunknak sikerült megszólaltatni Mihajlo Ivanicját. A közönség körében népszerű mester nem titkolta, rettentően csalódott:
– Két napja nem alszom, a csapat tagjaival egyetemben röstelljük a csúfos kudarcot. Nem szeretnék kibúvókat keresni, teljes mértékben vállalom a vereséget, hibáztam az összeállítással, nem jó taktikával futottunk neki a találkozónak. Keményen dolgozunk, hogy mielőbb feledtetni tudjuk a kisiklást, ami nem lesz könnyű, mert Harkivba nem győzni szoktak járni a csapatok. Ugyanakkor ez a meccs is megmutatta, ami elég volt a harmadik vonalban, az itt kevés lesz, néhány minőségi játékosra égetően szükségünk lenne.

Vadim Gyergy sportigazgató az egészhez csak annyit fűzött hozzá, mindenkit sokként ért a hétvégi pofon…

A Dercenben működő Munkácsi Labdarúgó Akadémiánál érthetően sokkal jobb a hangulat, hiszen a javarészt fiatalokra épülő gárda az FK Csernyihiv 1–0-ás legyőzésével mutatkozott be a második ligában. A kilencven perc egyetlen gólját Makszim Hirnij szerezte a 20. minutumban.

A legmagasabb osztály történéseink taglalását csak azért hagytuk a végére, mert az utolsó percben mégis a Premier Ligában maradó Minaji FC csak később mutatkozik be, miután a Dinamo Kijev elleni idegenbeli idénynyitóját augusztus 11-re halasztották. A nyitókörben a bajnoki trónt visszaszerezni óhajtó Sahtar Doneck győzelemmel kezdett, de az új tréner, az olasz Roberto De Dzerbi izgulhatott a végén, mert a hajrában az Ingulec szerzett egy gólt, amivel igazán szorossá tette a végjátékot. A Sahtarnál három újonc is bemutatkozott – Pedrinho, Marlon, Lassana Traoré –, utóbbi ráadásul góllal.

Az 1. forduló eredményei: Sahtar–Ingulec 2–1, Zorja–Olekszandrija 0–1, Deszna–Csornomorec 3–0, Metaliszt-1925–Ruh 2–1, FK Lviv–Mariupol 1–1, Veresz–Kolosz 0–0, Vorszkla–Dnyipro 2–2.

A július 31-i debütálásra készülő minajiak a héten három új játékos leigazolását jelentették be: a 21 éves Anton Bajdal és a 19 éves Eldar Kulijev Mariupolból érkezett, míg a 24 esztendős Mihajlo Meszhi korábban megjárta a Mezőkövesd csapatát is. Azt már korábban közöltük, hogy az ukrán bajnokság egyik legjobb góllövője, a veterán Jevhen Szeleznyov is az Ung-vidéki klubnál folytatja. A tavalyhoz képest jóval szerényebb költségvetésből gazdálkodó minajiaknak sikerült megtartaniuk két légiós szélsőhátvédjüket, Shammy Mayembét és Ripo Malepét. Hogy ez mihez lesz elég, szombaton az Olekszandrija ellen kiderül. A találkozó 16 órakor (közép-európai idő) kezdődik az ungvári Avangard-stadionban. Talán vannak, akik emlékeznek, tavaly ugyanígy egy nyitókörös halasztás után az Olekszandrijával kezdtünk, és akkor Sinder fejesével 1–0-ra nyertünk. Bár a csatár már nincs a minajiaknál, de hasonló eredménnyel azt hiszem mindenki kiegyezne.

Forrás:
KISZó/DGY
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó