Augusztus folyamán hepatitis-szűrést tartanak Ungváron

A hepatitis vírussal fertőzöttek 90 százalékáról más célú vizsgálatok során derül ki hogy elkapta a betegséget, ugyanis az akut hepatitisek bizonyos formái rendszerint nagyon enyhe lefolyásúak, esetenként akár teljesen tünetmentesek is lehetnek ‒ hangsúlyozta a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa.

A főorvos kiemelte, azért van szükség a szűrővizsgálatokra, mert az emberek, gyakran nem tudva, hogy fertőzöttek, terjesztik a vírust.

Kárpátalján Ukrajnában elsők közt kezdték el a vírusos hepatitisz B és C típusának kezelését. 2012–2016 között 172 beteg részesült államilag támogatott orvosi ellátásban, akkoriban a kezelés költsége meghaladta a 170 ezer hrivnyát. Most a betegség súlyosságától függően 2,5–7 ezer hrivnyára, súlyosabb szövődmények esetén akár 70 ezer hrivnyára is szükség lehet egy páciens gyógykezeléséhez, mindezt az állami programok viszont biztosítják.

Tetyana Kozak, a megyeszékhely egészségügyi alapellátási központjának vezetője megjegyezte, hogy 2019-től a háziorvosok gyorstesztekkel szűrhetik ki a betegeket. Az idei év első felében 326 vizsgálatot végeztek ungváron, ebből 8 eset bizonyult pozitívnak.

Szakértők szerint Ukrajnában a lakosság mintegy 5 százaléka fertőzött. Kárpátalján jelenleg 1805 páciens szerepel a megyei infektológiai kórház nyilvántartásában.

Forrás:
KISZó/Zakarpattya online
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó