„Akkor festek, ha szép zene szól, kellemes a légkör és jó a kedvem”

A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban megtekinthető Ivan Gyidik Ars Nature elnevezésű önálló tárlata.

Simon Rita (Ungvár)

Az alkotó munkásságát méltatta Erfán Ferenc, a múzeum igazgatója, Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség kárpátaljai megyei szervezetének elnöke, művésztársak, barátok.

 

A hetvenéves Gyidik magáról elmondta, nem tudja meghatározni, milyen stílusban fest, mindig azt örökíti meg, ami megtetszik neki. Különböző technikákat ötvöz, elsősorban a népművészetből merít. „Akkor festek, ha szép zene szól, kellemes a légkör és jó a kedvem” – vallotta be a kárpátaljai festő, aki művei témáját a környezetéből, épületekből, a tájból meríti. A kiállításon több tucat új és korábbi festményét tekinthetik meg az érdeklődők egy hónapon keresztül.

A Nagybereznai járásban, Csontoson (Kosztrino) született 1951-ben. Ungváron majd Lembergben tanult. 1975-től az Erdélyi Béla Kárpátaljai Művészeti Akadémia szakképzőjének oktatója. 2014-től Ukrajna Érdemes Művésze.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó