Az illegális munkavállalókra hajtanak

Ukrajnában folytatódik a munkaerő legalizálására vonatkozó ellenőrzési terv. Három hét alatt 3216 munkaszerződés nélkül tevékenykedő alkalmazottat találtak.

A gazdasági minisztérium beszámolója szerint az említett időszakban 1063 vizitet tartottak.

„Az árnyékfoglalkoztatás kérdése rendkívül fontos Ukrajna számára. Tavaly csaknem 11 millió ember jutott nem hivatalosan jövedelemhez. A bérek „árnyékalapját” közel 500 milliárd hrivnyára becsülik” – mondta Olekszij Ljubcsenko miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter.

Véleménye szerint az árnyékfoglalkoztatás szintje közvetlenül befolyásolja a társadalom szociális-gazdasági életét. Ezekből további bevételek származnának, melyek fedeznék a nyugdíjak és a munkanélküli segélyek egy részét, illetve a szociális és munkajogi védelem biztosításához szükséges összegeket.

A be nem jelentett alkalmazottak száma egy ellenőrzött munkáltatóra vetítve átlagosan 5 fő.

A legtöbb „feketemunkást” Zaporizzsja (397), Vinnica (344) és Hmelnickij (221) megyében találták.

„Az ellenőrzések során 1219 alkalmazottal megkötötték a munkaszerződést, az aláírt dokumentumok száma pedig folyamatosan növekszik” – tette hozzá az illetékes tárca sajtószolgálata.

A foglalkoztatási dinamika lényeges jelzője a kampány hatékonyságának, valamint az állam és a vállalkozások közötti párbeszédnek.

„A foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest több mint 22 százalékkal nőtt” – mondta Szvitlana Hluscsenko gazdasági miniszterhelyettes.

Az alkalmazottak legaktívabban a szálloda- (42%), illetve az élelmiszeripar (36%) területén legalizálódnak. Pozitív tendencia figyelhető meg a mezőgazdaságban (9%) és a kereskedelemben (6%) is.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó