Felakasztva találták meg a belarusz aktivistát Kijevben

Vitalij Sisov tegnap tűnt el. Ma Kijev egyik parkjában találtak rá felakasztott holttestére – közölte a fővárosi rendőrség sajtószolgálata.

Ő az a fehérorosz aktivista, aki a Lukasenko-diktatúra üldözése elől Ukrajnába menekülő fehéroroszokat segítette szálláshoz és munkához jutni.

A nyomozók a bűntény helyszínén megtalálták Sisov telefonját, és más személyes tárgyait. A zn.ua értesülése szerint a rendőrség előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság gyanújával indított eljárást. Később a hírportálon azt közölte, hogy a rendvédelmi szervek az öngyilkosság lehetőségét sem zárják ki.

A zn.ua azt is közölte, hogy az Európai Parlamentben az az általános vélemény, hogy a Belarusz Ház vezetőjének haláláért Alekszandr Lukasenko diktátort és rezsimjét terheli a felelősség.

Mindez az után történt, hogy az olimpián a saját edzői elrabolták Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futónőt, és megpróbálták felkényszeríteni egy Fehéroroszország felé tartó repülőgépre.

Kiszivárgott egy hangfelvétel is, amelyen állítólag két sportvezető azt mondja Cimanouszkajának, hogy szamárság volt szembeszállnia az edzőivel, mert emiatt sokan elveszíthetik majd az állásukat. „Haza kell menned” – mondták a sportolónőnek a fehérorosz küldöttség meg nem nevezett tagjai. Egy másik hangfelvétel szerint pedig azzal is megfenyegették őt, ha nem tér haza önként, hamarosan öngyilkos lehet.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó