Ukrán arany, magyar ezüst kötöttfogású birkózásban – napi összefoglaló

Ezüstérmes lett a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában Lőrincz Viktor, megszerezve így a magyar küldöttség 12. érmét a tokiói olimpián. Az aranyérmet a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyuk nyerte, akitől a 31 éves magyar birkózó a 2019-es vb-n is a fináléban szenvedett vereséget.

Az első menetben egyikük sem talált fogást a másikon, viszont Lőrincz aktívabb volt, amit a bíró is észrevett egy idő után, amiért megintette és földre parancsolta Belenyukot. Ebből viszont szinte azonnal kiszabadult, de Lőrincz vezetett 1:0-ra, az előnyt a szünetig meg is tartotta. A pihenő után váltott az ukrán, és támadólag lépett fel, aminek meg is lett az eredménye: egy pont neki, és parterhelyzet. Ezt pedig ki tudta használni, kétszer is megpörgette Lőrinczet, így 5:1-re elhúzott. Lőrincz is próbált kezdeményezni, de fogyott az idő, Belenyuk pedig stabilan állt a lábán, a magyar birkózó előbb készült el az erejével, és már nem tudott akciózni. Az idő letelt, a vége 5:1 Belenyuknak, Lőricz Viktor ezüstérmet szerzett. Az ukrán megérdemelte a győzelmet, taktikusan és hatékonyan birkózott a fináléban.

A nyíltvízi úszók női 10 kilométeres számában Olasz Anna a negyedik helyen végzett.

A férfi vízilabdásokra és a női kézilabdásokra is negyeddöntő várt szerdán. A pólósok remekeltek a horvátok ellen, 15-11-re győztek, és a görögökkel elődöntőznek pénteken, míg a kézisek az 50. percig remekül tartották magukat a norvégok ellen, végül 26-22-re kikaptak, és a hetedik helyen zártak.

A súlyemelőversenyek egyetlen magyar indulója, Nagy Péter a +109 kilogrammos kategóriában megnyerte csoportját, és összesítésben a hetedik helyen végzett.

A szerdán vízre szállt mind a nyolc magyar egység bejutott a középfutamba az olimpia kajak-kenu versenyén. Ezeknek a számoknak a középdöntőit és fináléit csütörtökön rendezik. A női K-1 500 méteren Kozák Danuta és Csipes Tamara, férfi K-1 200 méteren Csizmadia Kolos és Tótka Sándor, míg férfi K-2 1000 méteren a Nádas Bence, Kopasz Bálint kettős előfutamát megnyerve jutott a csütörtöki középfutamba. Utóbbi számban a Béke Kornél-Varga Ádám egység előfutamában negyedik volt, a reményfutamában pedig harmadik, és így jutott be a csütörtöki középfutamba. A női C-1 200 méteren Takács Kincső előfutamában második lett, és egyből középfutamba került, ugyanakkor Balla Virág előfutamában harmadik volt, reményfutamra kényszerült, amelyet megnyerve jutott tovább.

Férfi 110 méter gáton Szűcs Valdó elődöntős futamában negyedik lett, összesítésben pedig a 13. helyen végzett. A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert nem jutott döntőbe, míg hétpróbában Krizsán Xénia négy szám után a 19. helyen áll.

Az ukrán olimpiai küldöttség négy érmet nyert a szerdai napon. A birkózók rögtön három dobogós helyezést szállítottak, Zsan Belenyuk aranyérme mellett Parviz Naszibov ezüstérmes lett a férfi kötöttfogású birkózók 67 kilogrammos súlycsoportjában. Naszibov a fináléban az iráni Mohammadreza Geraejtől kapott ki. A női 62 kilogrammban Irina Koljadenko bronzérmet nyert, miután 3-1-re legyőzte a lett Anasztaszija Hrihoriebát.

Az ukrán Marta Fegyina, Anasztaszija Szavcsuk kettős bronzérmes lett szerdán a női szinkronúszók párosversenyében. Az orosz és a kínai duó előzte meg őket. Ukrajna először szerzett olimpiai érmet ebben a számban.

Krisztina Pancsisko a 22. helyen végzett 10 kilométeres nyílt vízi úszásban.

A kalapácsvető Mihajlo Kohan 80,39 méterrel zárta a döntőt, ez volt az a negyedik legjobb eredmény. A mezőny legfiatalabb, mindössze 20 éves versenyzője épphogy csak lecsúszott a dobogóról.

A női 400 méter gátfutás döntőjébe Anna Rizsikova és Viktorija Tkacsuk is érdekelt volt, előbbi az 5. utóbbi a 6. helyen ért célba.

A női kenu egyesben 200 méteren Ljudmilla Luzan, női kajak egyesben 500 méteren Julia Jurijcsuk és Marija Povhan az előfutamát megnyerve jutott a csütörtöki középfutamba.

A magyarok az éremtáblázaton a szerdai versenynapot követően négy arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel, míg az ukránok egy arany-, két ezüst- és nyolc bronzéremmel állnak.

Forrás:
KISZó/M4sport.hu/UNIAN
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó