Moszkóvia és moszkvanyelv – újabb agymenés az “ukrán nyelvőrtől”

A nyilvános magyargyűlöletéről, botrányos kijelentéseiről elhíresült Larisza Nyicoj ukrán gyermekírónő, pedagógus, az egyik országos tévécsatorna politikai vitaműsorában arról győzködte a jelenlévőket és a nézőket, miért kell az orosz nyelvet moszkvanyelvre, Oroszországot pedig Moszkóviára átnevezni.

Az ukrán nyelv hős védelmezőjeként számon tartott Nyicoj egy vele állítólag megtörtént esetet hozott fel, ami elmondása szerint egy őt orosz nyelven kiszolgáló eladóval történt meg. A gyermekírónő felelevenítette, hogy az édességgel kereskedő nő megismerte, és annak ellenére, hogy oroszul társalgott vele, elmondta, támogatja őt az ukrán nyelv érdekében kifejtett tevékenységével kapcsolatban.

Az eladó úgy vélte, az oroszul beszélőket taslival kéne ösztönözni arra, hogy áttérjenek az ukránra.

A kéretlen ukrán nyelvőr ennek kapcsán állt elő azzal a javaslattal, hogy az orosz nyelvet moszkvanyelvre, Oroszországot pedig Moszkóviára kéne átnevezni, ugyanis az Orosz Föderáció „lenyúlta” az orosz megnevezést, amit először a Kijevi Ruszra használták.

Végezetül azzal érvelt, hogy az „oroszajkú ukránok” számára az államnyelvtörvény lehetne a tasli, amely többek között kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát a szolgáltatói szféra és a kereskedelem minden szintjén, de szerinte ez vonatkozhatna a magánbeszélgetésekre is.

 

Forrás:
KISZó/UNIAN

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó