Magánvélemény: Ki fog itt(hon) dolgozni?

6 milliárd 205 millió dollár – az év első felében ennyit küldtek haza a külföldön dolgozó ukrán állampolgárok. Ez az összeg 11,6 százalékkal több a múlt esztendő azonos időszakának mutatójánál.

Horváth Sándor

Az Ukrán Nemzeti Bank prognózisa szerint az idei teljes összeg mintegy 11 százalékkal múlhatja felül a tavalyit. Akkor 12,1 milliárd dollárnak megfelelő valutát juttattak haza a vendégmunkások. Tehát az idei „bevétel” jócskán meghaladhatja a 13 milliárdot.

Ez azt jelenti, hogy egy vendégmunkás havonta átlagosan mintegy két minimálbérnek megfelelő összeggel támogatja itthon maradt családtagjait.

Persze, amennyiben a költségvetés oldaláról vizsgáljuk a helyzetet, megállapíthatjuk, hogy mintegy 5 millió munkavállaló adója hiányzik az ország bugyellárisából.
Bármennyire hihetetlen, nem ez a legfájdalmasabb veszteség.

Az ukrán feketegazdaságban foglalkoztatottak éves fizetését mintegy 500 milliárd hrivnyára becsülik.

Más források 60–230 milliárdot feltételeznek, még ez is azt jelenti, hogy 24–94 milliárd hrivnya nem kerül a költségvetésbe.

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy Európában egyre nagyobb igény van az ukrán munkavállalókra, például Lengyelország és Csehország folyamatosan növeli a legálisan foglalkoztatható ukránok kvótáját, nem is tűnik olyan nagy túlzásnak az állítás: Ukrajnában inkább előbb, mint utóbb nem lesz, aki tanítson, gyógyítson, házat építsen, földet szántson…

Jevhen Perebijnisz egy gazdasági fórumon kijelentette: az ukrajnai munkavállalók nélkül a cseh gazdaság fejlődésképtelen lenne.

Ukrajna csehországi nagykövete hozzátette: Prága álláspontja szerint, ha már mindenképpen szükséges vendégmunkásokat alkalmazni, azok legyenek ukránok.

Az utóbbi években az ukrajnai munkavállalóknak biztosított kvóta folyamatosan bővült. Korábban évente 10 ezer, majd 20 ezer, jelenleg 40 ezer ukránt alkalmazhatnak legálisan.

Andrij Descsica, Ukrajna varsói nagykövete elmondta, jelenleg mintegy 1,5 millió ukrán dolgozik Lengyelországban. Számuk 2014 óta a triplájára nőtt.

Jogos a kérdés: ki fog Ukrajnában dolgozni?

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó