Magyar kajakarany és pólóbronz, négy sportágban is ukrán érem – napi összefoglaló

A magyar női kajaknégyes címét megvédve aranyérmet szerzett szombaton 500 méteren a tokiói olimpián, a női vízilabda-válogatott bronzéremmel térhet haza. Két ezüst- és két bronzérem az ukrán termés a tokiói olimpia utolsó előtti versenynapján.

A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású magyar egység sorozatban harmadszor hozta Magyarországnak az aranyérmet ebben a számban, Kozák Londonban és Rióban is a hajóban ült. A Ferencváros 34 éves kajakosa pályafutása hatodik olimpiai aranyérmével a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, és az összesen nyolc dobogós – hat első, valamint egy-egy második és harmadik – helyével minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett a hét elsőséggel (plusz egy ezüsttel és két bronzzal) csúcstartó Gerevich Aladár mögött.

A férfi kajaknégyes ugyancsak 500 méteren a hetedik helyen végzett, míg a kenusoknál Balla Virág és Takács Kincső kenupárosa ötödik lett 500-on, Adolf Balázs pedig a B döntőben hetedikként célba érve összesítésben a 15. helyen zárt 1000 méteren.

A női vízilabda-válogatott a bronzmeccsen 11-9-re legyőzte az orosz csapatot, ezzel első olimpiai érmét nyerte. A nemzeti együttes az elmúlt három olimpián rendre a negyedik helyen végzett, s Rióban éppen az oroszoktól kapott ki a bronzcsatában.

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail a vigaszágon 4-2-re verte a mongol Tulga Tumur Ochirt, majd a bronzmérkőzésen 5-0-ra kikapott a vb-címvédő orosz Gadzsimurad Rasidovtól, így az ötödik helyen végzett.

A Tokió Stadionban a 2009-ben és idén világbajnok Marosi Ádám a hatodik helyen zárt a férfi öttusázóknál, míg Kasza Róbert a 26. lett második olimpiáján.

A szombati kajak-kenu döntők közül elsőként a női kenu kettesek futamát rendezték meg, az ukrán Ljudmilla Luzan, Anasztaszija Csetverikova ezüstérmet nyert 500 méteren, csak a kínaiak előzték meg őket. A férfi kenu egyesek 1000 méteres távján Pavlo Altuhov, Jurij Vangyuk csak a B-döntőbe jutott be, előbbi a 4. utóbbi 8. helyen ért célba. Szintén csak a B-döntőben volt érdekelt a női kajak négyes (Marija Kicsaszova-Sykorik, Ljudmilla Kuklinovszka, Anasztaszija Todorova, Marija Povh), amely 500 méteren, a tízedik helyen finiselt.

Olekszandr Hizsnyak 75 kilóban ezüstérmet szerzett, miután az ukrán ökölvívó döntő harmadik menétben technikai KO-val kikapott a brazíliai Hebert Sousa ellen.

Az ukrán szinkronúszó csapata (Mariana és Vladiszlava Alekszijiva, Marta Fegyina, Veronika Hrisko, Anna Noszova, Katerina Reznik, Anasztaszija Szavcsuk, Alina Sinkarenko, Kszenia Szidorenko, Jelizaveta Jahno) bronzérmes lett, az orosz és a kínai csapat mögött.

Három ukrán atléta is bejutott a magasugrás fináléjába, a legjobb eredményt Jaroszlava Mahucsik érte el, aki 2,00 méterrel bronzérmes lett. A versenyszámot az orosz Marija Laszickene nyerte meg – a 2021-es év legjobb eredményével, 2.04 méterrel. Az ezüstérmet egy ausztrál magasugró szerezte meg. Irina Herascsenko a negyedik, Julija Levcsenko a nyolcadik helyet szerezte meg.

A női szabadfogás 50 kg-os súlycsoportjában Okszana Livacs vigaszágon a bronzéremért küzdhetett, ám végül 12:1-es vereséget szenvedett amerikai ellenfele ellen, így az ukrán sportoló lecsúszott a dobogóról.

A mindössze 15 éves Olekszij Szereda a férfi toronyugrás (10 m) döntőjében a 6. helyet kaparintotta meg.

A pályakerékpározó Olena Sztarikova női sprintben elődöntőbe jutott, ráadásul a negyeddöntőben a ranglistavezető, világbajnok német Lea Sophie Friedrichet győzte le. Sztarikova vasárnap az olimpia utolsó napján tekerhet az éremért.

Két ukrán is bejutott a ritmikus gimnasztika egyéni összetett döntőjében, Viktorija Onoprijenko a 10., Krisztina Pohranicsna a 9. helyen zárt. Az ukrán kéziszercsapat (Mariola Bodnarcsuk, Daina Duda, Jeva Melescsuk, Amasztaszija Voznyak, Marija Viszocsanszka) a 6. lett.

A riói olimpián ezüstérmes öttusázó Pavlo Timoscsenko nem ismételte meg az öt évvel ezelőtti éremszerzését, végül csak a 15. helyet szerezte meg.

Női maratoni futásba Jevhenija Prokofejeva a. lett, Viktorija Kaljuzsna és Darija Mihajlova nem ért célba.

Forrás:
KISZó/M4sport.hu/UNIAN
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó