Raktárhelyiségből esküvői terem, majd sikeres vállalkozás │KISZó-interjú

Mihajlov Viktor a vendég elégedettségét tartja szem előtt.

Aki Munkácson jár, biztosan felkeresi. Sokan csak ezért utaznak a Latorca-parti városba. Vannak azonban olyanok is, akiknek egyelőre csak a bakancslistájukon szerepel a kárpátaljai ételeket egyedi megközelítésben bemutató, fenomenális ízeket prezentáló Porjadnij Gazda étterem meglátogatása. Mihajlov Viktor étteremtulajdonost arról kérdeztük, hogyan kell egy raktárhelyiségből esküvői termet, majd sikeres vállalkozást fejleszteni.

Csuha Ivett (Munkács)

Mihajlov Viktort nyolc éve szippantotta be a vendéglátóipar. A vállalkozó kezdetben esküvői termet nyitott, később azonban terjeszkedett.

– Eleinte különféle eseményekre specializálódtunk. Esküvők, eljegyzések, kisebb rendezvények… Az első két lakodalom után megértettem, folytonosság nélkül nincs siker. Az állandósághoz pedig csapat kell – emlékezett vissza a kezdetekre az étteremtulajdonos. – Tapasztalatlanul vágtam bele a vállalkozásba. Számtalan álmatlan éjszaka után forrott ki az elképzelés, melyet napközben a megvalósítás akadályai lassítottak. Sokat segítettek a YouTube videók (nevet – a szerk.). Később Ukrajna-szerte különböző képzéseken és konferenciákon sajátítottam el a vendéglátás titkait.

A vállalkozó jelenleg három egység sorsát egyengeti. Mihajlov Viktoré az Amur étterem, mely esküvők lebonyolítására vehető igénybe, a Porjadnij Gazda, ahol a megyére jellemző ételek sajátos elkészítése, tálalása és felszolgálása a vendégcsalogató, illetve a beregszászi Chizay Kishegy, melynek ételapján különféle ínyencségek is megtalálhatók.

– Érdekes története van a menü kialakításának.

Az étlapunkon szereplő ételek 80 százalékát saját magunk által termesztett alapanyagokból állítjuk össze.

Számomra különösen fontos, hogy ismerjem az összetevők származási helyét, nyomon kövessem az alapanyagok útját azok tányérra kerüléséig. Ehhez megbízható termelőkre és korrekt beszállítókra van szükség. A hurkát, a kolbászt, a sonkát és a felvágottakat a hentesünk a farmunkon nevelt disznóból készíti. Badalóban vesszük a tejet, amiből hatféle sajtot főzünk. A kenyér is öt éve ugyanonnan, a közeli pékségből kerül a vendégeink elé.

Szintén különlegesség, hogy az apósom által készített sört kínáljuk a látogatóknak.

Az idők során kialakult a saját ízlése, melyet a vendégeink is értékelnek. Az esküvői menüt is 70 százalékban a mi termékeinkből állítjuk össze.

Nem merül ki ennyiben a lakodalmas szolgáltatások spektruma. Mihajlov Viktor vallja, az étterem küszöbének átlépése után a szolgáltató viseli a házasulandók terhét.

– Fontos, hogy az ifjú pár és a vendégeik elégedetten távozzanak tőlünk, hiszen közülük kerülnek ki a leendő látogatóink. Ide tartozik az ételek mellett a fény- és hangtechnika biztosítása, a tágas tér, a kifogástalan kiszolgálás és a különleges, minőségi dekoráció is. Utóbbival a feleségem, Diana foglalkozik. Színes palettáról és számtalan stílus közül választhat az ifjú pár. Emellett évente egyszer nyílt napot szervezünk, ahol bemutatjuk az ételeinket, a díszítéseket, illetve a partnereink is előállnak az ajánlataikkal.

Az elmúlt másfél év jelentős változásokat hozott az étterem mindennapjaiba, azonban igyekeztek maximálisan az előnyükre fordítani az említett időszakot.

– Anyagilag megsínylettük a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat. Másrészt azonban kihasználtuk a „szabad” időt, és a régen betervezett, ám időhiány miatt meg nem valósított fejlesztésekbe fogtunk. Úgy érzem, az előnyünkre tudtuk fordítani a járványhelyzet megszorításait, kiküszöböltük a gyengeségeinket, ráerősítettünk a pozitívumainkra.

Házhozszállítási rendszert vezettünk be, mobiltelefonos alkalmazást indítottunk, ahol törzsvendégeink megismerkedhetnek az újításainkkal, kedvezményeket gyűjthetnek.

Mihajlov Viktor elárulta, fontos a folyamatos online jelenlét. A reklám és a népszerűsítés során kapott visszajelzésekből személyre szabottabbá tehetik az éttermet. Az üzletember a sikere titkát is elárulta.

– Ez a mi fő foglalkozásunk. Ahhoz, hogy valami jól működjön, azért a nap 24 órájában tenni kell. A csapat felépítése, a feladatok kiosztása, a felszolgálás minősége, a szervírozás pontossága mind sokat számít a vállalkozás eredményességében. Úgy kell hozzáállni a vendégekhez, ahogy azt saját magunk, illetve a szeretteink felé is elvárnánk. A három vendéglátóegységben közel 100 ember foglalatoskodik. Hogyha folyamatosan változna a csapat összeállítása, úgy az a végeredményen is megmutatkozna. A szakácsaink fele több mint öt éve dolgozik nálunk. Tudom, kitől mit várhatok el, ami a szervezés során nagyon fontos. Az összeszokottság meghozza gyümölcsét.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó