A szülőföld szeretete árad Kopriva Attila alkotásaiból ● Kárpáti Igaz Szó

Kopriva Attila munkácsi festőművész alkotásait felvonultató tárlat nyílt szerdán Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul, a megnyitón elmondta, a pandémia miatti szigorú korlátozások feloldásával a külképviselet tovább folytatja azt a hagyományt és kulturális diplomáciai tevékenységet, amellyel bemutatkozási lehetőséget biztosít a kárpátaljai művészek számára. A diplomata kiemelte, kivételes pillanatok közé tartozik, amikor a bürokráciával terhelt diplomáciai, konzuli munka hétköznapjaiban egy pillanatra meg lehet állni, és olyasmivel foglalkozni, ami szemet gyönyörködtet, kikapcsol, és elgondolkodtat. Rámutatott, hogy Kárpátalján jelentős múltja van a képzőművészetnek és a gazdag hagyományokra épülő képzőművészeti alkotóköröknek, táboroknak, amelyeknek a mai bemutatkozó művészünk, Kopriva Attila is elismert és megbecsült tagja. Munkássága nemcsak Kárpátalján, Ukrajnában és Magyarországon, hanem több európai ország művészetkedvelő közönsége előtt is ismert és elismert.

– Képein keresztül egy színes és végtelenül gazdag világ tárul elénk, amelyből árad a szülőföld, Kárpátalja iránti szeretete

– fogalmazott Bacskai József. – Kopriva Attila azt vallja, hogy nem szabad félni a változásoktól, ezért folyamatosan megújul festészeti stílusa. A ma megnyíló kiállításunk is betekintést enged sokoldalú tevékenységébe, és megmutatja azt a széles spektrumot, amelyben mozog. Sokrétűségét mutatja, hogy nemcsak festőként, hanem szobrászként is maradandót alkotott, tanárként, docensként és tanszékvezetőként jelentős pedagógiai tapasztalattal is rendelkezik.

A művész nemrég töltötte be az 50. életévét, ez alkalomból Bacskai József erőt, egészséget és kiteljesedést kívánt alkotói munkájához. Gratulált a közelmúltban az ungvári Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban, valamint a Munkácsy Mihály Magyar Házban nyílt jubileumi tárlatához.

– Külön öröm a számomra, hogy a kiállítás megnyitója egybeesik az ungvári magyar külképviselet megnyitásának 30 éves évfordulójával

– tért ki egy másik jubileumra a főkonzul. – 1991. augusztus 10-én, két héttel Ukrajna függetlenségének kikiáltása előtt, Jeszenszky Géza, akkori külügyminiszter, nyitotta meg az akkor még a Kijevi Főkonzulátus konzuli külképviseletét Ungváron. Ukrajna függetlenné válását követően konzulátusként, majd 1993. júniusa 2-a óta önálló főkonzulátusként működik külképviseletünk, amely 2006-ban, 15 évvel ezelőtt ,ide a Pravoszlav partra költözött – fogalmazott Bacskai József, aki végezetül azt kívánta a jelenlévőknek, hogy a tárlat keltsen mindenkiben kellemes benyomást és nyújtson szellemi felüdülést.

Vaszil Ivancso, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke kiemelte: a mai kiállítás megnyitó arról tanúskodik, hogy a művészet nem ismer határokat, hiszen az alkotó művein keresztül Magyarországon és Ukrajnában is öregbíti a kárpátaljai művészet hírnevét.

Olekszandr Bilak a megyei közigazgatás eurointegrációs főosztályának vezetője Anatolij Poloszkov megyevezető nevében köszönetet mondott a külképviseletnek, hogy évek óta teret és lehetőséget biztosít a kárpátaljai kortárs képzőművészek alkotásainak bemutatására, illetve fejlesztik a kapcsolatokat Ukrajna és Magyarország között a kultúra terén.

Erfán Ferenc grafikus-festő és iparművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy a Munkácsról érkezett Kopriva Attila művészete sokoldalú, ugyanis az alkotás folyamatában úgy gondolkodik, mint egy szobrász, festő- és iparművész, és ez a három összetevő visszatükröződik a festményein. Ehhez csak hozzáad, hogy tanít és művészettörténettel is foglalkozik.

Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség kárpátaljai szervezetének elnöke megjegyezte, hogy Kopriva Attila képzőművészetében robbanásszerű változás következett be azzal, hogy betöltötte a bűvös ötvenet, ugyanis sikeresen alkalmazza képein az évek alatt szerzett tudást és tapasztalatot.

Kopriva Attila megköszönte a méltató szavakat, valamint köszönetet mondott Bacskai József főkonzulnak a lehetőségért, emlékeztetett arra, hogy 2014-ben volt már itt egy tárlata.

– Nem azt festem, amit látok, hanem azt, amit látni, láttatni és átadni szeretnék – jellemezte festészetét Jean Siméon Chardin francia festő szavaival a képzőművész. – Tizenegy kép került itt kiállításra, különböző alkotói korszakaimból. Igyekeztem azt bemutatni, én hogyan látom a kárpátaljai tájakat, embereket és a népi motívumokat. A művészet olyan, mint a diplomácia, megpróbál hidakat építeni.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó