Dekorka – az öröm forrása │KISZó-portré

Lépten-nyomon tapasztalhatjuk: reneszánszát éli a kézművesség. Nyolc évvel ezelőtt ez motiválta a két tehetséges hölgyet, Sárközi Kittit és Erdős Anitát arra, hogy közös üzletet nyisson.

Hegedűs Csilla

– Mindketten képzőművészetet tanultunk Ungváron. Kamatoztatni szerettük volna a tehetségünket, ezért úgy döntöttünk, hogy olyan dolgokkal fogunk foglalkozni, amikre igény van. Úgy vágtunk bele a kis vállalkozásunkba, hogy csupán egy hímzőgépünk és pár flakon anyagfestékünk volt. De az idő megmutatta, hogy nagy a kereslet az egyedi dolgokra. Nem bántuk meg, hogy megnyitottuk a Dekorkát – kezdte beszélgetésünket Kitti, aki pólókra, üvegtárgyakra fest. Anita pólókra, sapkákra, kötényekre hímez, és a festészettel sem hagyott fel.

– Munka, hála Istennek van bőven, most már csészékre, noteszekre is festek, sőt kulcstartókat, fülbevalókat, különböző kiegészítőket is készítünk. Anita is sokkal több hímzést vállal, mondhatom felnőttünk. Egy ideje lakodalmas kellékeket is készítünk, megrendelésekre ballagási tarisznyákat varrunk, egyedi, logóval látunk el pólókat. Fontosnak tartjuk a magyar motívumok megjelenítését.

– Mire van a legnagyobb igény?

– Gyakorlatilag mindenre. Számos ajándéktárgy születik kis műhelyünkben, de ilyenkor, nyáron leginkább az esküvői kellékek mennek – a lány- és legénybúcsús egyedi pólók néha vicces feliratokkal, a vőfélyszalag, amelyre az ifjú pár neve és a lakodalom dátuma van ráhímezve. Gyűrűpárna, a „Sok boldogságot” feliratú kendő, a pénzgyűjtő doboz, az ifjú pár pezsgőspohara, az esküvői meghívók, ültető kártyák… Mintától függ, mit mennyi idő alatt készítünk el, egy pólót például bő fél óra alatt is meg lehet festeni, de egy bonyolultabb minta időigényesebb. A lényeg mindig az, hogy a megrendelő elégedett legyen, mert akkor mi is azok vagyunk.

– Ha szétnézünk a boltban, jóformán csak hölgyeknek készült holmit láthatunk. Férfiak be sem térnek hozzátok?

– Néha megesik, de nekik inkább a párjuk rendel. Egyébként ezeket sokkal nehezebb úgymond kitalálni, mert az illető úriember csak focizni, vagy horgászni szeret, ezért többnyire halászpólót, sörös korsót vagy egyedi feliratú pólókat rendelnek a csajok a férjnek, a barátnak.

Kitti és Anita szerencsések, mert azzal foglalkoznak, amit szeretnek. Sosem fogynak ki az ötletekből, a kreativitásból. Ez pedig meghozza gyümölcsét, hiszen kis üzletükből került már ajándéktárgy Amerikába, Magyarországra, Angliába, Franciaországba és számos más európai országba is.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó