Kárpátalján egyre több a delta variánssal fertőzött beteg

Eddig 37 esetben igazolták a koronavírus delta variánsát Kárpátalján.

Megyénkben újabb betegeknél azonosították a koronavírus különösen fertőző delta variánsát. A hét közepéig összesen 37 személynél igazolták az először Indiában megjelent vírusvariánst.

Halina Szitnik, a megyei laboratóriumi központ megbízott vezetőjének közlése szerint a betegek fele Oroszországból és Nagy-Britanniából tért vissza, a másik fele Kárpátalján kaphatta el a delta variánst. A szakértő szerint ez arra utal, hogy a behurcolt vírus már a megyében is terjed. Ugyanakkor a delta variánssal fertőzöttek többsége már felépült.

A fertőzöttek 40 és 60 év közöttiek, közülük 36 fő nem volt beoltva, míg egy páciens csak a koronavírus elleni védőoltás első adagját kapta meg.

Szitnik kijelentette, hogy az elmúlt két hétben nem nőtt a beazonosított új fertőzöttek száma, így Kárpátalja maradéktalanul megfelel a zöld járványügyi besorolásnak.

Az egészségügyi minisztérium a hét elején arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védőoltás tizenötödére csökkenti a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés kockázatát.

A tárca adatai alapján az elmúlt három hónapban a mindkét dózissal beoltottaknak mindössze 0,7 százaléka betegedett meg, kórházba pedig 0,4 százalékuk került.

Az egészségügyi tárca keddi adatai szerint az oltási kampány kezdete óta az országban eddig 4 220 768-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 457 958-an második dózisát. Kárpátalján 96 438 személy kapta meg az oltás első, és 52 661 ember annak mindkét adagját. Augusztus 9-én 2567-en vették fel az oltást. Kárpátalján a Pfizer-Comirnaty, az Európában előállított AstraZeneca és a Coronavac, valamint a Moderna vakcina közül választhatnak az oltásra jelentkezők. A minisztérium közben fontolgatja, hogy külön pénzjutalomban részesíti azokat a háziorvosokat, akik a páciensei közül sokan beoltatják magukat.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó