Zelenszkij: Az ukrán hadiflotta képes lesz „bármilyen ellenséget” elrettenteni

Az ukrán vezetés azt tervezi, hogy 2035-ig felfejleszti az ország hadiflottáját – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, krími újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján.

Az államfő szavai szerint három szakaszban tervezik ezt megvalósítani, és a tervek szerint 2035-re Ukrajna már professzionális, erőteljes flottával rendelkezik majd, amely képes “bármilyen ellenséget” elrettenteni.

A haderőfejlesztés első szakaszának eredményei – mint fogalmazott – már 2024-ig láthatóvá válnak, a második szakaszt pedig 2030-ig tervezik befejezni. Zelenszkij kifejtette, hogy

elsősorban kis tengeralattjárókat, korvetteket és katonai kishajókat terveznek építeni, s emellett megkezdik a haditengerészeti támaszpontok fejlesztését is.

Az államfő hozzátette: a teljes körű hajógyártáshoz szükséges infrastruktúrát is kiépítenek. Elsőként haditengerészeti támaszpont épül az Azovi-tenger északi partján fekvő Bergyanszkban – mondta. Ehhez Ukrajna számít az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatására.

Zelenszkij hozzáfűzte, hogy utóbbi ország részéről Ukrajna már határozott támogatást kapott a projekthez.

Azt is elmondta, hogy ez fontos része lesz a “Krími platform” elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó csúcsértekezletnek, amelyet augusztus 23-án, Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulója alkalmából rendeznek meg Kijevben.

Az elnök kifejtette: a Fekete- és az Azovi-tenger blokádjának megszüntetése hozzátartozik “az Oroszország által megszállt Krím félsziget felszabadításához”.

Rámutatott: Ukrajna hozzájárul ahhoz, hogy a NATO-tagállamok flottái növeljék jelenlétüket a Fekete- és az Azovi-tengeren. “Nemcsak a Sea Breeze hadgyakorlatokról van szó, hanem folyamatos kapcsolattartásról, állandó munkáról, együttműködésről a mi védelmi tárcánk és az Egyesült Államok, valamint az európai uniós tagországok védelmi minisztériumai között. E kérdéskörben már konkrét megállapodásokat is kötöttünk Törökországgal és Nagy-Britanniával” – emelte ki az ukrán elnök.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó