Iskolai bullying: Örökre nyomot hagy az áldozat életében

Az iskolai bullying (bántalmazás, zaklatás) mindig is jelen volt a gyerekek életében, azonban a problémát szőnyeg alá söpörték, a közelmúltig nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Holott fontos megelőzni, megállítani, ugyanis szenvedő alanyai sokszor felnőtt korukig cipelhetik a terheit, s az átélt sérelmek rányomhatják bélyegüket az érintett egész életére. Hamarosan megkezdődik az új tanév, fontos, hogy a szülők tudják, milyen jelekre figyeljenek, mi utal arra, hogy csemetéjüket zaklatják, megalázzák az osztályában.

Magyar Tímea

– Bullyingnál egyetlen dolog a tét, a hatalom megszerzése. Három legfontosabb kritériuma, hogy rendszeresen megismétlődik, szándékosan a másik bántására irányul és egyenlőtlenek a felek közötti erőviszonyok. Sajnos nemcsak a gyerekek, a tanárok is lehetnek bántalmazók az iskolában, például ha erőfölényüket kihasználva rendszeresen megalázzák a tanulót az osztálytársai előtt – magyarázza Kacsur Viktória ungvári pszichológus. – A bántalmazás lehet verbális (gúnyolódás, beszólogatás), fizikai, kapcsolati (kiközösítés) és internetes is (cyberbullying).

– Mit tehet a szülő, ha gyermekét zaklatás éri?

– Sajnos a tapasztalat azt mutatja, elsősorban azok a gyerekek hajlamosak az áldozat szerepére, akik a családjuk körében is bántalmazást szenvednek. Ezért elsősorban az otthoni légkört kell megvizsgálni és pszichológus segítségével kideríteni, mi áll a háttérben, önvizsgálatot tartaniuk a szülőknek.

A szakember szerint a szülők számára intő jel lehet, ha gyermekük nem akar iskolába járni, reggelente rendszeresen rosszul van, hányingerre panaszkodik, kimarad a közösségi programokból, magába fordul, kialvatlan, szorong, megváltozik a viselkedése vagy romlik a teljesítménye. Ilyenkor érdemes minél előbb feltárni ezek okát és bántalmazásra is gyanakodni. A legrosszabb, amit a szülő vagy a tanár tehet, ha nem veszi komolyan az ismétlődő bántalmazásokat, és nem áll ki az áldozat mellett.

– A bántalmazottak többsége többnyire titkolja az őt érő zaklatásokat, mert fél a következményektől. Környezete tétlensége elhiteti az áldozattal, hogy egyedül van, sőt sokszor még hibáztatja is magát. Az osztálytársak, tanárok pedig sajnos annak ellenére, hogy tudnak a bántalmazásról, saját pozitív énképük fenntartása, vagy a felelősség elhárítása érdekében nem avatkoznak közbe. Holott senki nem érdeme bántalmazást és minden gyereknek meg kell tanulnia, hogyan tud kiállni magáért, hogyan tud segítséget kérni – véli a szakember.

Kacsur Viktória fontosnak tartja: a bullying soha nem kétszereplős, az az egész közösség rossz működése. A szemlélők, sőt, sok esetben még a tanárok is közrejátszanak annak kialakulásában. Ezért, ha a legrövidebb időn belül le nem állítják, egy ilyen osztály újra és újra kitermeli magából ezeket a szerepeket.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó