Kárpátaljaiak részesültek magyar állami kitüntetésben

Beregardóban, a Perényi Kultúrkúriában az állami ünnep alkalmából Magyarország beregszászi konzulátusa és ungvári főkonzulátusa közös rendezvényén kárpátaljaiak vehettek át magyar állami kitüntetést.

Szilágyi Mátyás Szent István államalapító királyt méltatta. Elmondta, ezen az ünnepnapon alkalom kínálkozik arra, hogy visszatekintsünk az eltelt időszakra.

– A magyarság történetében nem új az a helyzet, amikor újra kell valami építeni, újra meg kell erősíteni a sorainkat. Viharos évszázadaink alatt többször volt ilyen, számos alkalommal találta a magyar nemzet olyan helyzetben magát, hogy újra talpra kellett állnia. Ám a magyarság mindig is fohászkodott a szent királyhoz, a szent jobbhoz, amely megsegítette. Most, a pandémia után a közösségi együttlét ereje az, ami mindannyiunkat fellelkesít és augusztus 20-án ez különös erőt és örömet ad számunkra – jegyezte meg a beregszászi konzulátus főkonzulja, majd gratulált mindazoknak, akik szent királyunk ünnepnapján állami kitüntetésben részesülnek. Olyan személyek ők, akik Kárpátalján a magyarságért, közösségükért végeznek rendkívüli tevékenységet.

Zsukovszky Miklós református esperes, a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság alapítója és parancsnoka a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Szeles Emma, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola igazgató-helyettese Arany Érdemkeresztet, Hrabár Tamás, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye nyugalmazott áldozópapja szintén Arany Érdemkeresztet vehetett át. Kudron Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Nagyszőlősi középszintű szervezetének alelnöke, Berlanyuk Anikó, a Magyar Melódiák Kamaraegyüttes énekese, Mészáros Györgyi, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnökhelyettese, a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum tanára, Palkó Katalin, a Tiszasalamoni Gimnázium tanára és Popovicsné Palojtay Márta, a Munkácsi Család és Élet Egyesület vezetője Ezüst Érdemkeresztben részesült.

A kitüntetéseket Kuti László, az ungvári főkonzulátus ideiglenes ügyvivője és Szilágyi Mátyás nyújtották át.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó