Szent István szobrot avattak Mezőkaszonyban

Mezőkaszonyban 1832 után építettek egy nagyobb templomot Szent István király tiszteletére. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet 2015-től kulturális rendezvénnyel méltatja az államalapítás ünnepét, valamint az első magyar Árpád-házi király emlékét. Pénteken az ő tiszteletére állított szobrot avatták fel Mezőkaszonyban. István király mellszobrát Turi Török Tibor szobrász ajánlotta fel.
A római katolikus templomban megtartott ünnepi szentmise után a résztvevők átvonultak a helyi iskola mellett lévő parkba, a szoboravató ünnepségre. A rendezvény kezdetén Kovács Szűcs Alexandra az Országunk építő, István király című éneket adta elő.


– A Kárpát-medencében Szent István, államalapító királyunk neve egyet jelent a magyar történelmi emlékezettel, a magyar államisággal, folytonossággal. Ezer év történelmet ajándékozott nekünk nagy királyunk, a kereszténység felvételével biztosította a jó erkölcsi, emberek közötti kapcsolatot, az Európában való megmaradás feltételeit – fejtette ki köszöntőjében Szilágyi Mátyás. A beregszászi konzulátus főkonzulja hozzátette, általában városban szokott megjelenni a magyar legendáriumban és a nagy történelmi sorsfordulókon mindkét nagy történelmi személyiség, Szent István és Szent László lovagkirály. – Mezőkaszony kivételes helyzetben van, ugyanis mindkét történelmi személyiség egyaránt jelentős szálakkal kötődik ehhez a településhez. Ők mindketten segítenek a magyarokon, számos csodatétel, legendás megmenekülés tanúsítja azt, hogy a két szent király nevének megtartó ereje van. Érzékelhette ezt Mezőkaszony is, az itt élők – hangsúlyozta a diplomata.
Orosz Ildikó köszöntőjében kifejtette, a mai napon nagy mulasztást pótolnak, hiszen a 15. században mezővárossá nyilvánított településen a római katolikus templom Szent István-napján tartja búcsúját, és Szent Lászlóhoz is köze van.


–Olyan személynek állítunk most emléket, aki felekezettől, nemzetiségtől függetlenül mindenkié volt. Legyen ez egy szakrális hely, egy mérföldkő, amely összehozza Szent István nevében az egyházakat, a híveket, a kistérségben élő keresztényeket. Egy olyan búcsújáró helyszíne legyen a Beregszászi járás ezen részének, hogy itt együtt ünnepeljük Szent Istvánt – jegyezte meg a Pro Cultura Subcarpathica elnöke.
István király mellszobrát Szilágyi Mátyás és Orosz Ildikó leplezték le. Majnek Antal római katolikus püspök szentelte meg, Radvánszky Ferenc református lelkész pedig Isten áldását kérte a helyre, a megjelentekre. Amíg a vendégek elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatánál, a helyi református asszonykórus adott elő alkalomhoz illő dalokat.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó