Beregszászban is megszelték az új kenyeret

Hagyomány, hogy augusztus 20-án Beregszászban, a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébániatemplomban Szent István-napi misét tartanak, illetve megszentelik az új kenyeret.

A misén Molnár János esperes-plébános apostoli szent királyunkról szólt. Elmagyarázta, az apostolnak az a feladata, hogy az evangéliumot hirdesse. István király negyven évig tartó uralkodása alatt tíz egyházmegyét szervezett, a magyar népet kereszténnyé tette. Az esperes-plébános kitért arra is, hogy mit üzen Szent István király a ma élőknek, illetve mi az az örökség, amire támaszkodhatunk. Legfontosabb a hit és a nemzet megtartása, egymás segítése, a családi élet szentsége.

Az ünnepség a templomudvaron folytatódott, ahol Békésyné dr. Lukács Angéla, a beregszászi külképviselet konzulja örömmel konstatálta, hogy évről-évre a szent mise után emelkedett lélekkel emlékezünk államalapító Szent István királyunkra és megszelhetjük az új kenyeret is.

A köszöntő szavak után a vendégek megkoszorúzták a templomudvaron lévő Szent István mellszobrot, közben a Szent Kereszt Kórus adott elő alkalomhoz illő énekeket.

Az ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti szalaggal átkötött új kenyeret, amely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja, Molnár János szentelte meg, s kérte rá Isten áldását. A beregszászi Szerb pékség által biztosított kenyérből mindenki kapott egy szeletet.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó