A külügyi szóvivő tagadja az ukrán gépeltérítésről szóló híreket

CNN Kabul

Tagadta Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő azt a korábban megjelent hírt, amely szerint fegyveresek megkaparintották az egyik ukrán evakuációs repülőgépet a napokban Afganisztánban.

Előzőleg Jevhen Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes egy rádióműsorban azt mondta, hogy “a repülőgépünket fegyveresek gyakorlatilag ellopták, kedden ismeretlen utascsoporttal a fedélzetén elrepültek Iránba”.

Kabul: elloptak egy ukrán gépet a fegyveresek

A külügyi szóvivő később közölte, hogy “gépeltérítés mint olyan nem történt”. Közlése szerint Jenin azt akarta mondani, hogy a gép, amelyről Kijev előzetes megállapodást kötött, más embereket szállított.

Nikolenko közölte, hogy végül biztonságosan visszatért Ukrajnába az összes gép, amelyet Ukrajna indított Afganisztánba az ukrán állampolgárok és más veszélyben lévő emberek kimenekítésére. Három evakuációs járaton 256 embert menekítettek ki.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról hogy a harmadik gép hétfő este ért földet a kijevi Boriszpil repülőtéren fedélzetén 98 emberrel, köztük 27 ukrán állampolgárral. Vasárnap szállt le az ukrán fővárosban a második repülő 83 emberrel, akik közül 31 volt ukrán.

Kimenekítették a Wall Street Journal című amerikai lap és a Szabadság Rádió újságíróit, valamint 12 ukrán katonát, akik egy Kabul melletti támaszponton rekedtek. Az első gép augusztus 16-án érkezett meg az afgán fővárosból Kijevbe, fedélzetén 79 fővel.

Ukrajna is menekíti állampolgárait Afganisztánból

 

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó