Tiszapéterfalván elkezdődött az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Momentum Doctorandus (MD) közös szervezésében, a Kárpátalja Szövetséggel partnerségben augusztus 25-én nyitotta meg kapuit az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem. A megnyitó eseménynek a tiszapéterfalvi Csárda Étterem és Hotel adott otthont.

Varga Brigitta (Tiszapéterfalva)

Elsőként Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a minisztérium feladata, hogy megalapozott jövőt biztosítson a felnövekvő értelmiség számára az anyaországban és külhonban egyaránt. Céljuk, hogy garantálni tudják azokat az erőforrásokat, amelyek elősegítik a nemzet erősödését, a fiatal tehetségek fejlődését.

Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja köszöntőjében kiemelte, a nyári egyetem az egyik legkiválóbb nyári időtöltés a kárpátaljai egyetemisták és főiskolások számára. Itt mindenki szélesítheti tudását, erősítheti magyar identitástudatát, szakmai kapcsolatokat és életre szóló barátságokat alakíthat ki.

Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja beszédében hangsúlyozta, Magyarország Kormánya minden helyzetben támogatja az ifjúsági rendezvényeket, hiszen ezek az alkalmak elősegítik a hallgatók szellemi fejlődését.

Ezt követően Seres János, a Péterfalvai Református Líceum lelkészigazgatója áldását adta az egybegyűltekre.

‒ Hatalmas öröm végre hús-vér emberekkel találkozni és nemcsak a számítógép képernyőjén kis kockákban monogramokat vagy fényképeket látni ‒ kezdte felszólalását Menyhárt Barbara, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferencia (HÖOK) Külhoni Programjának vezetője.

‒ Fontos beszélnünk arról, hogy a Covid utáni időszakban hogyan lehet tartalommal megtölteni a fiatalok mindennapjait. A HÖOK feladata, hogy minél több személyes találkozásra teremtsen alkalmat, ezáltal hitelesen képviselve a hallgatók érdekeit szerte a Kárpát-medencében ‒ összegezte a HÖOK Külhoni Programjának vezetője.

Lőrinc Ingrid, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke elmondta, hogy jött ugyan egy nehéz, korlátozásokkal teli időszak, de nem adták fel. Hozzátette, bár csökkentett létszámmal, de újra együtt lehetnek. Szükség van olyan programokra, előadásokra, melyek által szakmailag és emberileg is fejlődni tudnak ‒ konkretizálta.

‒ Nem könnyű most magyarnak lenni szerte a világban ‒ fogalmazott Bence Norbert, a Momentum Doctorandus alelnöke. ‒ Bárhol legyünk, különböző atrocitások érnek. Ám ezeken felül lehet kerekedni.

A rendezvénysorozatra összesen 38 fiatal jelentkezett. A nyári egyetem további programjainak a Tiszapéterfalvi Református Líceum szolgál helyszínül. A nap további részében az érdeklődők egy ifjúságpolitikai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, valamint az MD és a KMDFKSZ közös szervezésében indított IQool podcast sorozat következő szakmai és ismeretterjesztő előadását hallgathatták meg Áltudomány, plágium, tudománykommunikáció témakörben.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó