A szolgáltatónak fizetnie kellene az áramkimaradásért

Az energetikai és közmű-szabályozásért felelős állami szakhatóság határozatot fogadott el, mellyel ösztönözni szeretnék az áramszolgáltatókat, hogy modernizálják hálózataikat és javítsák a szolgáltatás minőségét ‒ közölte a PMG.ua Babij Olga, a testület egyik tagjának nyilatkozatára hivatkozva.

Ezzel a döntéssel közelebb kívánják hozni a villamosenergia szolgáltatás színvonalát az európai normákhoz. Nyáron a fejlesztési és javítási munkálatok következtében tervezett áramkimaradások ideje

nem haladhatja meg a 12 órát (korábban 24 óra volt), télen pedig a 8 órát.

Továbbá a sürgősségi helyreállítási műveletek időtartama most nem lépheti túl a 22 órát.

Kevesen tudják, de ha hosszabb ideig szünetel az áramszolgáltatás, akkor a fogyasztó kártérítésre jogosult. Korábban egy háztartás 200 hrivnya kárpótlásban részesült, ennek összegét most 300 hrivnyára tervezik emelni. A jóvátételt automatikusan biztosítják még abban a hónapban, amikor az áramszünet bekövetkezett. Amennyiben ez mégsem történik meg, a fogyasztónak a nemzeti bizottsághoz kell fordulnia.

A kártérítés összege évről évre nő: 2019-ben 3,2 millió hrivnyát, 2020-ban pedig 4,6 millió hrivnyát fizettek a lakosságnak.

Mint arról írtunk, októbertől új árat ígérnek a villanyszolgáltatásért:

Októbertől csökken a villamosenergia ára

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó