Áder János karakán kijevi kijelentései Romániában is kiverték a biztosítékot

Krími Platform Áder

Romániában a legnagyobb kormánypárt, illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt elnöke is sértésnek nevezte, hogy Áder János a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot csúcsértekezleten párhuzamot vont a Trianon traumája és a Krím annektálása között.

A 46 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselője, köztük 14 állam- és kormányfő részvételével megrendezett konferencián a magyar köztársasági elnök rámutatott: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója. Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország a “rokon fájdalom” miatt és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett.

Marcel Ciolacu, a romániai ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben méltatlankodott amiatt, hogy Románia vezetői 24 óra elteltével is válasz nélkül hagyták, hogy országukat a legmagasabb szinten “alázzák meg”. A PSD elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar államfő Erdély – “az egyöntetű román népakarat által eldöntött és a nemzetközi békeszerződések által szentesített” – Romániához csatolását a Krím erőszakos, mindenki által bírált és egyetlen demokratikus állam által sem elismert annektálásával hasonlítja össze.

Az ellenzéki vezető hozzátette: a kijevi konferencián Romániát képviselő Florin Citu miniszterelnöktől nem is várt semmit, de Klaus Iohannis államfő részéről, aki egy éve még a “Jó napot kívánok, PSD” magyar köszöntéssel gúnyolódva a PSD-t vádolta meg azzal, hogy “eladja Erdélyt a magyaroknak”, Ciolacu szerint nemzetárulással ér fel, ha nem utasítja vissza a magyar államfő “sértését”.

A bukaresti jobbközép koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is úgy vélekedett, hogy Áder János “harcias” beszédének semmi köze a történelmi valósághoz és Romániának egy ilyen “sértést” normális körülmények között nem kell válasz nélkül hagynia. Ludovic Orban állásfoglalása, amellyel azt is jelezte, hogy nem feltétlenül ért egyet a hivatalos kormányzati döntésekkel, azzal áll összefüggésben, hogy a PNL-n belül éles ellentét alakult ki közte és a pártelnökségre szintén pályázó Florin Citu miniszterelnök között.

Az újságírók kedden a román kormányfőt is reagáltatták Áder János szavaira. “Ezekről a kérdésekről csak itt beszélünk, Bukarestben” – mondta Florin Citu. Hozzátette: meglepte a PSD támadása és hogy sokakat ez a téma foglalkoztatja, holott Ukrajnában egyebek mellett az ott élő román kisebbség anyanyelvű oktatási jogaiért emelt szót, maga a csúcstalálkozó pedig kötött keretek között zajlott le – számolt be a román kormányfő reagálásáról az Agerpres hírügynökség.

Mint az ismert, Ukrajnában pedig egyeseknek az nem tetszett, hogy a magyar államfő nagyon határozottan elítélte azt az erőszakos ukránosítást, amit a kijevi kormányzat tesz a kisebbségek, közte a magyarság ellenében. Áder János kihangsúlyozta: ezek a lépések szembe mennek az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival és nem összeegyeztethetők az alapvető európai értékrendekkel.

Áder: a magyarok pontosan tudják, miért érzékeny seb a Krím bekebelezése

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó