Széljegyzet: Szabadság – pénzért

Virágzik a védettségi igazolványok és hamis tesztek feketepiaca. Bizony, már ilyen is van Ukrajnában. Az internet tele az erről szóló hírekkel, hozzászólásokkal. Legutóbb épp Hmelnickij megyében lepleztek le egy nyomdát, mely hamis igazolásokat, diplomákat, érettségiket nyomtatott és kínált az interneten megvételre.

Miután az ukrán hatóságok, a Covidra hivatkozva, folyamatosan újabbnál újabb akadályokat gördítenek a határon ingázók elé (ezek bizony komoly anyagi veszteséget jelentenek az érintetteknek), az egészségügyi minisztérium megszellőztette, hogy a beoltottak esetleg pozitív megkülönböztetésben részesülhetnek, várható volt, hogy az emberek majd igyekeznek kiskapukat keresni. Az ügyeskedők pedig kaptak az alkalmon, és kielégítik a szabad közlekedést és esetleges privilégiumokat biztosító igazolások iránti keresletet.

A Check Point Research vállalat szakértői szerint az internet hagyományosan illegális termékeket kínáló sötét oldalán, a DarkNeten az elmúlt három hónap során háromszázszorosára nőtt a hamis védettségi igazolványokat és PCR-teszteket kínáló hirdetések száma. A hackerek pillanatok alatt felmérték a Covidban rejlő kereseti lehetőséget és kihasználták azt. A vásárlónak elegendő e-mailben elküldenie személyes adatait és 250 dollárért kitöltött védettségit kap. Negatív tesztet már 25 dollárért is lehet vásárolni. Sőt, vannak akik vakcinát is tudnak szerezni, a kínálat szerint AstraZeneca, Szputnyik, SINOPHARM és Johnson & Johnson oltóanyag kapható, igaz ezeket elsősorban amerikai és európai „brókerek” kínálják megvételre. Bár Ukrajnában elsősorban az igazolásoknak van keletje, ugyanis a felmérések tanúsága szerint még mindig nagy az oltásellenesség. Hiába áll rendelkezésre – gyakorlatilag korlátlan mennyiségben –többféle vakcina is, maguk az egészségügyi dolgozók sem hajlanak az immunizálásra, s a kockázatos munkakörben dolgozók is csak akkor hajlandóak felvenni az oltást, ha kényszerítik őket.

Nyilvánvaló, hogy a vírust nem lehet átverni, hozzátartozóinkat, barátainkat nem fogja megvédeni egy feketén szerzett védettségi igazolás. Úgy vélem, maguk az illetékesek is ludasok abban, hogy az emberek törvénytelen eszközökhöz nyúlnak. Valljuk be, teljesen tisztességtelen például, ahogy a Szputnyikkal oltottakkal bánnak Ukrajnában. A szomszédos Magyarországon dolgozó kárpátaljaiak tucatjai szereztek védettséget általa, ám hiába a Szíjjártó Péter kézjegyével ellátott kétoldalú megállapodás, az ukrán fél csak azért sem engedi be az orosz vakcinával oltottakat az országba. Valahányszor átlépik a határt, teszteltetni kell magukat. Ja, hogy ettől a megkülönböztetéstől nem az ukrán fél politikai ellenfele szenved, hanem az ukrajnai állampolgárok tucatjai, az nem zavarja a hivatalt. Csoda, hogy az emberek megpróbálnak ukrajnai védettségit is beszerezni?!

Hogy a különféle Covid-igazolások megkövetelése már rég nem az emberek védelméről, hanem egy nagyszerű üzleti lehetőségről szól, jól bizonyítja a minap hallott eset: a Magyarországról hazaérkező illető bement az egyik ungvári laboratóriumba PCR-tesztet igényelni, hogy mentesüljön a 10 napos karantén alól. A laboratórium munkatársa miután megkérdezte, mi célból van szüksége a tesztre, még azelőtt feltöltötte a nyilvántartási rendszerbe a negatív eredményt, hogy mintát vettek volna tőle. Teszt – kipipálva!

Fotó: www.bbb.org

Forrás:
KISZó/Magyar Tímea

Post Author: KISZó