Hat év után azonosítottak egy Kelet-Ukrajnában elesett katonát

A hat éven keresztül eltűntként nyilvántartott Dmitro Hudzikot DNS-minta alapján sikerült azonosítani, írja a UNIAN.

A hírportál beszámolója szerint szombaton Lembergben – a családtagok, a barátok és a bajtársak jelenlétében – örök nyugalomra helyezték annak az ukrán katonának a földi maradványait, aki még 2015-ben a donecki nemzetközi repülőtér területén folyó harcokban vesztette életét.

A 80. számú deszantos dandár katonája épp egy önjáró légvédelmi harcjárművet irányított a régi terminál felé, amikor a kelet-ukrajnai szakadárok tüzérségi tűz alá vették a járművet. A harcjárműben négyen tartózkodtak, mindannyian életüket vesztették.

A szakadárok egy hónappal később adták át az ukrán hadseregnek a felismerhetetlenségig összeégett holttesteket. A katonákat a DNS-minta levétele után ideiglenesen azonosítatlanul hantolták el egy erre a célra kijelölt temetőben. A DNS vizsgálaton alapuló módszerrel mostanra sikerült azonosítani Dmitro Hudzik holtestét. Az ukrán katona kihantolt földi maradványait Lembergbe szállították, ahol katonai tiszteletadás mellett végső búcsút vettek tőle, szülőhelyén egy lemberg megyei településen temetik el újra. A férfit édesanyja, felesége és kislánya gyászolja.

A halottak azonosítása rendkívül vontatottan folyik, mivel kevés a DNS elemzésre alkalmas laboratórium. Márpedig mindaddig, míg az elesett katona holtteste nem kerül azonosításra, hivatalosan az eltűntek között tartják számon.

Forrás:
KISZó/UNIAN

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó