Ki számíthat nyugdíjemelésre augusztusban?

Augusztusban újabb emelésre számíthat az ukrajnai nyugdíjasok egy kategóriája.

Magyar Tímea

Ezúttal azok az 1. kategóriájú rokkantak számíthatnak juttatásuk módosulására, akiknek nyugdíja nem éri el a létminimum összegét. Július 1-je óta ez az összeg 1854 hrivnya. A Miniszteri Kabinet idevágó rendelete értelmében az említett csoport tagjai számára

minimum 2200 hrivnyára emelik a havi apanázst.

Amennyiben valakinek az illetménye az összes kompenzációval, anyagi támogatással sem éri el a 2200 hrivnyát, újabb korrekción esik át, s ezután az említett összeget kapja kézhez.

Az 1. kategóriájú rokkantak 19 százalékos emelésre számíthatnak, nyugdíjuk összege átlagosan 346 hrivnyával nő. Emellett azok illetményét is 2200 hrivnyára kerekítik, akik rendelkeznek az ennek feltételéül szabott munkaviszonnyal:

nők esetében ez 30, férfiakéban 35 év.

A kifizetésekhez szükséges összeg előteremtése a szociálpolitikai és a pénzügyminisztérium dolga, áll a Nyugdíjalap közleményében.

Idén már több alkalommal újraszámolták az idős emberek juttatását. Az év elején 2400 hrivnyára emelték a 65 év felettiek illetményét.

Márciustól a 80 év felettiek kapnak havi 500 hrivnyás kompenzációt.

Ugyancsak márciusban indexálták 11 százalékkal 9 millió 800 ezer hajlott korú személy nyugdíját, melynek átlagösszege 285 hrivnya volt. A 20-25 év munkaviszonnyal rendelkező személyek minimális juttatását 2600 hrivnyára növelték. Áprilisban a még dolgozó koros emberek juttatásán korrigáltak átlagosan 193 hrivnyával.

Az újabb emelés októberre van tervezve. Ekkortól 400 hrivnya pluszkiegészítést kapnak a 75. évüket betöltött idős személyek. Ezáltal 2500 hrivnyára nő minimális havi bevételük.

A minimálnyugdíjat legközelebb decemberben emelhetik. A 65 év felettieknek minimum 2600 hrivnyát ígérnek.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó