Fokozatosan piaci szintre emelik Ukrajnában az áram árát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel fokozatosan piaci szintre emelik a lakossági áram fogyasztói árát, írja a Korrespondent.net.

A tervezet kidolgozására a kormányzat ez év végéig kapott haladékot. A hírportál ugyanakkor rámutatott arra, hogy a kabinetnek garantálnia kell az állami támogatásban részesülők és a szociálisan rászoruló felhasználók védelmét.

A közlemény szerint, a „korrekt” villamos energia árának megállapításáról szóló tervezetet az ipari felhasználók számára szeptember 30-ig kell kidolgoznia a kabinetnek. Ugyanakkor október 1-ig kaptak haladékot a piaci résztvevők, hogy „megfizethető” tarifákat szabjanak meg a lakossági fogyasztók számára.

A kormány megvizsgálja az elektromos áram előállításának, valamint továbbításának költségét a fogyasztókhoz. Továbbá górcső alá veszik az áramszolgáltató vállalatok tulajdonosi szerkezetét, annak érdekében, hogy lássák, kik a tényleges haszonélvezők.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy október 1-től kilowattonként 24 kopijkával, 1,68 hrivnyáról 1,44 hrivnyára csökkenti a villamos áram árát a havi 250 kW-nál kevesebb elektromos energiát fogyasztó háztartások számára a kormány.

Forrás:
KISZó/Korrespondent.net

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó