Karanténoktatásból vissza az iskolapadba │KISZó-háttér

Hogyan csökkenthetjük a tanévkezdéssel járó stresszt?

A karantén hosszú hónapjai után Kárpátalján jelenléti oktatással kezdődik meg az új iskolai tanév. Hogy aztán a továbbiakban hogyan alakul a tanítás menete, az a járványügyi helyzettől függ. Igaz, sok helyütt már a tanévkezdő ünnepség sem olyan lesz, mint máskor. A megyeszékhelyen a városi tanács oktatási osztálya például úgy döntött, csak az elemi osztályok és az érettségizők vehetnek részt rajtra, ők is csak a járványügyi előírások betartásával.

Magyar Tímea

– A hosszú ideig tartó online oktatás után a visszatérés az iskolába akár hatalmas stresszel is járhat mind a gyerekek, mind a szülők számára – figyelmeztet Natalija Brataszjuk pszichológus. – Az online formáról való visszaváltás – dolgozatok, a kimaradt tananyag ledarálása, közösségépítés – félelemmel töltheti el az egymástól elszokott gyerekeket, sőt, akár depressziót is kiválthat náluk. A tanulás iránti motiváció, az élő kapcsolat hiánya lehet, hogy csak szomorúság, rosszkedv formájában jelenik meg, ám ha a szülő nem veszi észre idejében, az veszélyt jelenthet a csemete mentális állapotára.

– Mégis hogyan tudnak az érintettek mentálisan felkészülni az iskolakezdésre?

– Először is ajánlatos napi beosztást készíteni, ami segít a szervezetnek átállni az új rendre és kontrollálni napi szokásainkat, hogy függetleníthessük magunkat a külső körülményektől.

Jó, ha a szülők bekapcsolódnak a különféle iskolai folyamatokba, együttműködnek a tanárokkal. Ezáltal a gyermek azt érzi, felmenőinek nem mindegy, mi történik vele az iskolában, az életében és ez ösztönzi a tanulásra. Az első hetekben rendszeresen kérdezzük ki gyermekünket, mi történt vele az iskolában, hogy érezte magát, milyen tervei vannak holnapra. Figyeljük a gyermek közérzetét, s amennyiben több mint két héten át rosszkedvű, szorongó, keressük fel vele a pszichológus szakembert, hogy idejében megelőzhessük a kedélyállapot további romlását.

A szakember szerint a tanároknak sem lesz könnyű. Elsősorban arra érdemes koncentrálniuk, van-e olyan tapasztalatuk az online oktatás során, amit érdemes hasznosítaniuk.

– A tanároknak el kell ismerniük az osztály előtt, hogy valóban igazságtalanság történt a gyerekekkel, trauma érte őket, amikor kiszakították őket megszokott közegükből, s ezt fel kell dolgozniuk. A megszokott szigorú órák helyett alkalmat kell rá találni, hogy megvitassák a gyerekkel ezeket. Ha egy gyerek egy éven át okostelefonja segítségével dolgozott, akkor mára kiderült, mire érdemes használni azt az oktatás folyamatában. Ez a tudás is hasznosítható.

Az semmi esetre sem jó, ha egyik percről a másikra arra kényszerítjük a tanulót, hogy tegye el a telefonját.

Érdemes kihasználni azt is, hogy az iskolások sokkal nagyobb szabadságot kaptak a tanulás terén. Ezt a gyakorlatot tovább lehet vinni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó