KISZó-kérdés: A többség ellenzi a kiskorúak Covid-oltását

Világszerte több országban, így Magyarországon is engedélyezték és megkezdték a kiskorúak koronavírus elleni oltását. Az immunprofilaktikai nemzeti szakértői csoport javaslatára július közepén az ukrán egészségügyi minisztérium is zöld utat adott a 12 év felettiek vakcinálásának. Más kérdés, mennyire mutatkozik hajlandóság a szülőkben arra, hogy immunizálják csemetéjüket.

Magyar Tímea

A tapasztalatok egyelőre azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság nagy részéből ellenérzést vált ki a covid-oltás. Hát még a gyerekeké! Ezt tanúsítják a múlt heti internetes reakciógombos szavazásunkra érkezett reakciók is, mely így hangzott, Ön helyesli a kiskorúak koronavírus elleni oltását? A válaszokból kiderül hogy egy elenyésző kisebbségtől eltekintve, mindenki ellenzi a kiskorúak vakcinálását. Mindössze négyen szavaztak az igen gombbal.

Dianna Ur Repkó olvasónk például azt írja, hogy nem csak a kiskorúakét ellenzi, hanem mindenkiét. „Miért kell kényszeríteni és ijesztgetni az embereket?! Más betegség is van, abba is bele lehet halni, miért nem foglalkoznak mással?”, teszi fel a kérdést.

Jolán Szalka így reagált a kérdésre: „Nem mmmmmmm, kíserleteznek, mint az állatokon, oltsa magát az, aki kitalálta.” Nem helyesli a gyerekek covid elleni vakcinálását például Ádám Erika és Doktor Anikó sem. Tiszta Tudat nevű felhasználó szerint „Nincs rá indok, reális ok, ők nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályba.” Bélteki Mihály szerint a védőoltásokat gyerekkorban kell elvégezni, ellenőrzött, bevált szerekkel. „A Covid elleni vakcina viszont még mindig kísérleti stádiumban van! Ez nem olyan, mint a régi védőoltások. Azok itt vannak azóta is a karomban!”

– Augusztus 29-i azaz vasárnapi adatok szerint Kárpátalján tizenkilenc 12-15 év közötti gyerek kapta meg az első, kilenc mindkét covid-védőoltást. A 16-17 éves korosztályon belül száznegyvenkilencnek adták be a vakcina első, nyolcvanhatnak a második adagot is – ismertette a legfrisebb adatokat lapunkkal Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa. – Tehát, mint a példa mutatja, vannak, akik élnek a felkínált lehetőséggel. Ami a kiskorúak és a tinédzserek immunizálását illeti, az idevágó ukrajnai rendelet a brit mintát követi, ami az amerikai és izraeli gyakorlattól eltérően azt jelenti, hogy nem mindenkit oltanak be. Csakis a veszélyeztetett csoportba tartozó fiataloknak ajánljuk felvenni az oltást, akiknél a Covid súlyos szövődményeket okozhat. Így a neurológiai, onkológiai betegségekben szenvedőknek. Ugyancsak ajánljuk a külföldre tanulmányi céllal készülőknek, vagy sportrendezvényekre utazóknak.

A szakember elmondta, a 12-15 évesek a gyerek- vagy a családorvos beutalójával olthatóak, a 16-17 évesek önállóan is felkereshetik az oltópontot.

Mindkét kategória számára csakis a Comirnaty Pfizer vakcináját ajánlják 21-28 napos intervallummal. Más védőoltás beadása a covid oltás utáni 14 nap elteltével ajánlott.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó