Csaba-völgy a lankáson │KISZó-interjú

A nagymuzsalyi hegyek ölén, festői szépségű környezetben épül a Csaba-völgy turisztikai és rendezvényközpont.

– A hely szépsége a Jóisten ajándéka. Mi csak hozzátettük a magunkét, azt, amire képesek vagyunk. Az egész Péter Csaba tulajdonos álma, amely a család tettrekész összefogása eredményeként lassan valóra válik, összefogva. Az építkezés több esztendőre tevődik vissza, mivel nagy terület beépítéséről van szó, egyértelmű, hogy ez sok időt vesz igénybe. De az utóbbi két esztendőben intenzíven nekiláttunk a munkálatokhoz – magyarázta Tóth Győző, a völgy projektmenedzsere.

Hegedűs Csilla

Már most európai színvonalú környezet várja a látogatókat. A tó, a csodálatos szőlőültetvények a szökőkutakkal díszített park esküvői fotózások helyszíne. A fiatal párok fényképészükkel szívesen keresik fel a Csaba-völgyet, hogy ott örökítsék meg életük legszebb pillanatait. Ottjártunkkor három ifjú pár is fotózkodott a helyszínen. És a délutáni órákban egyre többen érkeztek a WineTaverna nevet viselő étterembe, hogy megízleljék az ott készült ételeket.

– Az étlapot nézegetve, nem mindennapi menü várja az ide látogatókat.

– Igen, ez így van, exkluzív konyha várja a vendégeit. Ilyen helyszín nincs még egy a környéken. Az ínyencek megízlelhetik a fürjhúsból készült erőlevest, a francia hallevest, a Taverna bográcsost. A főételek közül ajánlani tudjuk a bélszínszeletet Rossini módra, rizottót lazaccal, tengeri sügért hosperben, s ezek mellé természetesen dukálnak az egészséges saláták, az ízletes tésztafélék, a finom borok, az előételek, és gyerekmenü is van az étlapon.

– Milyen rendezvények lebonyolítására képes a WineTaverna?

– Egyszerre közel száz főt ellátni. Svédasztalos kisebb rendezvényeket lehet tartani, gondolok itt születésnapokra, házassági évfordulók méltatására. Fontos megemlíteni, hogy időjárásfüggők vagyunk, csupán az étterem egy része fedett. A nyitva tartással hasonlóképpen állunk, délután egykor nyitunk, egyelőre este tízig, de az ősz beálltával valószínűleg ez is változni fog, hiszen hamarabb sötétedik, így a zárás is hamarabb lesz.

De télen sem zárunk be, a nagy pavilont zárttá tesszük, ezért a hideg hónapokban is ki lehet majd ide jönni egy ebédre, vacsorára, egy kis borozásra.

Miközben bejártuk a csodás parkot, a menedzser elmondta. – Jó ütemben zajlik a lovarda építése, ahol lovasterápiára is lesz lehetőség. Rövidesen hozzálátunk az étterem és a szálloda építéséhez, hogy az ide látogatók még komfortosabban érezzék magukat, és ne is siessenek a távozással.

– A borospince, melyet húsz hektárnyi szőlőültetvény vesz körül, már évek óta működik,. Milyen szőlőket termesztenek ezeken a szép domboldalakon?

– Manufakturális szőlőtermesztéssel foglalkozunk. Bár a szőlőművelés gépesítése is zajlik, de sok esetben az ügyes kezeket semmilyen gép nem tudja pótolni. Minőségi bor készül majd ezekből az ízletes szőlőfajtákból. Kiváló borvidék ez, vetekszik az egrivel, vagy a tokajival. Sőt, vannak, szőlőfajták, amelyek itt jobban érzik magukat. Ide sorolható a Cabernet, Merlot, Tramini, Leányka. De ebben az irányban is fejlődni szeretnénk, további szőlőfajták telepítését tervezzük.

Szeretnénk meghonosítani a Jázmin, a Solaris, Shiraz, Kékfrankos fajtákat is, majd a gravitációs szőlőfeldolgozást alkalmazni.

A gravity flow technológia lényege, hogy a szőlőt maximálisan kímélve, az a saját súlyánál fogva, szivattyúzás nélkül megy végig a feldolgozási folyamaton.Egészen a hegy tetején kisebb épületeket véltem felfedezni. Rá is kérdeztem, milyen házikók azok?

– Szívesen látjuk a turistákat, így azért, hogy az itt – tartózkodásuk még színesebb és érdekesebb legyen, turistaútvonalat szeretnénk kialakítani a szőlőtáblák között, s azok a kis házak a pihenőhelyek. Emellett lovastúrák at is tervezünk. Természetesen nagy szeretettel várjuk a helyi lakosokat is. Sőt, mivel mi elkötelezett, magyar érzelmű politikusok vagyunk, úgy véljük, ez a helyszín jó alkalmat ad arra is, hogy itt találkozzunk, kicserélhessük a gondolatainkat, csapatépítő rendezvényeket szervezzünk. Már korábban is volt rá példa, de az idén ismét megszervezünk a magyar médiaszüretet. Azt szeretnénk, ha a turisták mellett a kárpátaljai magyarság itt egy olyan helyre találna, ahol kikapcsolódhat, kellemes, és tartalommal teli napokat tölthet el.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó