Tanévnyitó Técsőn ● Kárpáti Igaz Szó

A Técsői Hollósy Simon Középiskolában negyvenöt elsős kezdi meg a 2021-2022-es tanévet Kristofóri Viktória és Kozjár Brigitta vezetésével. Az ünnepélyes megnyitón az elsősök versben biztosították tudásvágyukról a megjelenteket, majd az intézmény igazgatónője, Pávlik Tünde köszöntötte a tanulókat.

Bökényi Magdolna

A Técsői Református Egyházközség nevében László Károly lelkipásztor üdvözölte az egybegyűlteket, s köszönte meg a szülőknek azt a döntésüket, hogy ebbe az iskolába íratták gyermeküket. Felhívta a figyelmet arra, hogy szeptember elseje nem csak a tanévkezdés napja, ez a nap egyben az iskola születésnapja is, hiszen idén 82 éve annak, hogy Técsőn magyar oktatás van. Ebben a majd száz esztendőben az intézmény és az itteni magyarság sok nehézségen ment át kellett élnie. Változtak a rendszerek, a határok, de ott, ahol jó ügyet szolgál egy intézmény, Isten segedelmével megmarad a nép, és megmarad a nemzet. A tanároktól azt kérte, azzal a tudattal oktassanak, hogy a jövő nemzedékét formálják.

Pilip Teodor tisztelendő felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatás nem az iskolában kezdődik, vannak dolgok, amit a gyerek otthonról hoz, ezért nagyon fontos, hogy szülő s tanár együttesen, sok-sok türelemmel töltse meg a gyermekekben rejlő végtelen mélységet úgy, hogy öntudatos, boldog felnőtt váljon belőlük.

A Técsői Magyar Tannyelvű Líceum 13 új diákkal kezdi a tanévet, akik Ilosváról, Husztról, Rahóról, Nagyszőlősről jöttek. Néhányuknak idősebb testvére is a líceum tanulója volt.

A tanévet Ambrus István, a líceum igazgatója nyitotta meg, méltatta a múlt éven elért eredményeket, majd tanárok s diákok segítségét kérte az újoncok beilleszkedéséhez.

Az egyházak képviselői Isten áldását kérték az intézményre, annak tanáraira és a diákokra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó