Nagy erőkkel készülnek az I. Jánosi Vadgasztronómiai Fesztiválra

Szeptember 18-án a Beregszászi kistérséghez tartozó Makkosjánosiban első ízben kerül megrendezésre a vadgasztronómiai fesztivál. A nagyszabású rendezvénynek a Barna György Stadion ad otthont, ahol megannyi szórakozási lehetőség várja majd az oda látogatókat. Hogy miért éppen vadgasztronómia? A kérdésre Varga Attila, Makkosjánosi és Balazsér elöljárója adta meg a választ.

Hegedűs Csilla

– Elmondhatjuk, a Beregszászi kistérségben nagyon színes a rendezvények palettája. Mi egy kis újítást szerettünk volna hozni. Mivel kistérségünkben számos szerelmese van a vadászatnak, úgy gondoltuk, olyan fesztivált rendezünk, ahol a fő szerep a vadgasztronómiáé, a vadakból készített ízletes ételeké, ami még mindig kuriózumnak számít.

Az elöljáró elárulta, az ötlet baráti körben született.

– Szerencsére támogatókat is találtunk, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy rendezvényünk még színvonalasabb legyen. Az egyik fő támogatónk a KárpátHáz Civil Szervezet, Péter Csaba kuratóriumi elnök, megyei képviselő, illetve Babják Zoltán, kistérségünk polgármestere. Ki szeretném továbbá emelni községünk volt polgármesterét, Barta Istvánt, jelenlegi kistérségi képviselőt, aki a kadenciája lejárta után is folyamatosan segíti a mindennapi munkánkat, mondhatni, nem engedte el Jánosi és Balazsér kezét. És meg kell említenem a Numinátor Kft.-t, a cég vezetői is folyamatosan segítik a rendezvényeinket. Bíró Tibor, a Helikon Hotel tulajdonosa szintúgy hatalmas részt vállal a szervezésből, mivel az anyagi segítség mellett szállodájának és éttermének magas színvonalú szolgáltatásával gondoskodik a meghívott vendégek kényelméről.

– Milyen programok várják majd az ide látogatókat?

– A fesztiválunkat igyekszünk úgy megszervezni, hogy minden korosztály egyaránt jól érezze magát, megtalálja a neki szimpatikus programot. Ezért terveink között szerepel egy kisállat-simogató kialakítása, elmaradhatatlan a légvár és a körhinta a gyermekek számára. A nagyobbak, de akár a felnőttek is Kész Barnabás segítségével ingyen kipróbálhatják az íjászkodást, emellett számos kézműves stand várja majd az érdeklődőket.

Varga Attilától megtudtuk, meghívásukra több vadásztársaság vesz majd részt a vadas ételek főzőversenyén, és a trófeakiállításon is.

– Találkozhatunk többek között a balazséri, a jánosi, a guti, a nagybaktai és a dédai vadásztársaság tagjaival. A legjobb csapatok természetesen jutalomban részesülnek. Tehát minden egyes színtéren a vadas ételek és a vadászathoz köthető dolgok kerülnek előtérbe – mondta az elöljáró.

Ami a kulturális programot illeti, a nap folyamán fellép majd a Gecsei Klub Kék Viola néptánccsoportja, a Csomai Kultúrház Bokréta hagyományőrző csoportja, az Atas és a Street Dance show-csoport, valamint a Harmónia versenytáncklub. Színpadra lép Pitkin és zenekara, majd a fiatalok körében oly kedvelt Rico x Miss Mood.

Egész napos kulturális program, színes kavalkád vár tehát mindenkit szeptember 18-án a Barna György Stadionban megrendezett vadgasztronómiai fesztiválon.

A szervezők elárulták, a rendezvényből hagyományt szeretnének teremteni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó