Fél a HIV-fertőzéstől? Használjon PrEP-et! │KISZó-háttér

 Kárpátalján is elérhető a HIV megelőzésére szolgáló tabletta.

Nem biztos a partnerében? Gyakran váltogatja a barátját/barátnőjét? Aktív szexuális életet él és tart az esetleges fertőzésektől? Hajlamos az egyéjszakás kalandokra? Nos, akkor pont Önnek találták ki a HIV-fertőzés megelőzésére szolgáló PrEP tablettát.

Magyar Tímea

A többség számára idegenül cseng a PrEP kifejezés, mely a pre-expozíciós profilaxis kifejezés rövidítése. Ez a HIV-vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzését jelenti. A PrEP során a HIV-negatív emberek megelőzésképpen veszik be a gyógyszert, hogy megvédjék magukat a HIV-fertőzéstől. Jó hír, hogy már Kárpátalján is hozzá lehet jutni a készítményhez, mégpedig a Kárpátaljai Megyei Közegészségügyi Központban. A gyógyszer térítésmentesen kapható. A részletekről Olekszandra Turjanicát, a központ infektológusát kérdeztük.

– A szer olyan személyeknek ajánlott, akiknél magas a HIV-fertőzés kockázata. Aki használni szeretné, előzőleg ki kell kérnie kezelőorvosa tanácsát, s be kell tartania a szedésre vonatkozó szabályokat. Két hatóanyagot tartalmaz, amelyek megakadályozzák a HIV szaporodását a test sejtjeiben. Ha a vírus esetleg a nyálkahártya és az immunrendszer sejtjeibe be is kerül, ott nem képes szaporodni, és nem képes a sejt DNS-ébe épülni – tudtuk meg a szakembertől.

– Mennyire hatékony a szer- és hogyan kell szedni?

– A tanulmányok a HIV-átadás kockázatának 86-90%-os csökkenését igazolták. Ez azt jelenti, hogy az óvszerhez hasonlóan magas védelmet nyújt a HIV-vel szemben. Ahhoz, hogy hatékony legyen, rendszeresen, a megfelelő időben kell bevenni, ezért a fegyelmezetlen emberek számára ez nem javasolt. Egyébként két módja van a szedésének, erről központunkban részletesen tájékoztatjuk azokat, akik szeretnének élni vele.

– Más szexuális úton terjedő betegség ellen is véd esetleg?

–  Nem. Azok ellen továbbra is az óvszer a legjobb megoldás.

– Minden gyógyszernek van valamilyen mellékhatása. Mire kell számítani a PrEP tablettánál?

– A többségnél nem okoz semmilyen mellékhatást. Egyeseknél viszont fejfájás, hasi és ízületi fájdalom, hányinger, esetleg kimerültség és alvászavar formájában előfordulhatnak enyhe tünetek. Mivel tartós szedése veseproblémákat okozhat, alkalmazása előtt és évente egyszer közben is ajánlatos ellenőrizni a vesefunkciót. Előtte azt is ellenőrizni kell, nem fertőzött-e az egyén hepatitis B-vel.

Az infektológus elmondta, hogy a HIV elleni védelem egyik legfontosabb eszköze továbbra is az óvszer. Hisz azonnal alkalmazható, olcsó és más szexuális úton terjedő fertőzések ellen is véd. A PrEP viszont azok számára nyújt lehetőséget, akiknek nehezükre esik az óvszer használata, vagy nem akarnak óvszert alkalmazni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó