Magánvélemény: Mióta bűn a futballszurkolás?

Anglia–Rasszisták 4–0. Így tálalta az egyik szigetországi kiadvány a budapesti vb-selejtező eredményét. A múlt héten lejátszott angol–magyar futballmérkőzésről szóló brit beszámolók nem annyira a pályán történtekkel foglalkoztak, mint a szerintük elviselhetetlen, idegengyűlölő szurkolói hangulattal.

Dunda György

Az angol, a nyugat-európai sajtó általánosít, szerintük botrányos volt a magyarok viselkedése. A magyar csapat nyári Eb-meccseihez hasonlóan volt szerencsém most is ott lenni az eseményen, testközelből megtapasztalni azt a hangulatot, azt a miliőt, amit most egyesek hisztérikusan kritizálnak.

Legelőbb azonban arra térnék ki, hogy ami a nyári kontinenstornán még Európa-szerte elismerést és irigy csettintést váltott ki, ugyanaz most szörnyű, megbocsájthatatlan tettként van megfogalmazva. Igen, valóban kifütyülte a stadion népének egy része a bemelegítésre kifutó vendégeket, az Európában még oly sok helyen elutasított, testidegennek ható térdelést, akkor is felharsant pfujolás, amikor hosszasan birtokolták Sterlingék a labdát, s az angol góloknál valóban repültek be poharak a keménymag szektorából. Ám ezek a dolgok teljesen megszokott és elfogadott jelenségek a futballmeccseken, sőt, ennél azért akadnak sokkal ijesztőbb, rémisztőbb jelenetek is egyik-másik országban.

Hogy ne menjek túl messze, például Angliában. Elég csak a londoni Eb-döntőre gondolni, ahol a budapestivel össze sem vethető durva füttykoncert fogadta az olasz nemzeti együttest.

De ez még nem minden, a világhálót is bejárták azok a sokkoló képek, amin az látható, ahogyan a magukból teljesen kikelt angol fenevadak összevissza verik a szerencsétlen olasz szimpatizánsokat. A brit ultrák bárhol is járnak, mindenhol verekedést szítanak, de nekik lehet. A térdelésükről meg csak annyit, hogy a saját közönségük egy része is kifütyölte őket a hazájukban. Ebből is látni, hogy mennyire megosztó ez az Amerikából importált legújabb őrület.

Esetünkben a napnál is világosabb a kettős mérce alkalmazása. Eleve úgy érkeztek az angol sajtómunkások a magyar fővárosba, hogy felvezető anyagaikban nem annyira a várható összeállításokkal, inkább az előre borítékolt idegengyűlölő hangulattal foglalkoztak.

Ha a meccsre kilátogató 60 ezer emberből csak egy „a kedvükre tett volna”, akkor is ránk húzzák a vizes lepedőt,

így pedig, hogy néhány tucatnyi is akadt, aki a kelleténél nehezebben emésztette meg a vereséget, rögvest diadalt ülnek, hogy ők előre megmondták, milyen rasszisták ezek a magyarok…

Szomorú, hogy mindehhez a FIFA is asszisztál, szinte borítékolható, hogy az UEFA után ők is megbüntetik a magyar futballtársadalmat. Szép lassan elérkezünk oda, hogy bűn lesz futballszurkolónak lenni.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó