Az ukrán nyelvi ombudsman értetlenkedve fogadta Danilov javaslatát

Mint arról korábban beszámoltunk, Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azzal a javaslattal ált elő, hogy Ukrajna szakítson a cirill írásmóddal és térjen át a latin ábécére.

Tarasz Kreminyt a Politika Sztrani Telegram-csatorna kereste meg, hogy kommentálja Danilov szavait. Az ukrán nyelvi ombudsman a megkeresésére azt válaszolta, hogy enyhén szólva sem lelkesedik ezért az ötletért.

“Hogy őszinte legyek, nem értem a javaslat lényegét. Ez egy teljesen megalapozatlan kezdeményezés, ezért nem is tudom kommentálni” – fogalmazott Kreminy, aki Danilov kijelentését tartalmatlan üres beszédnek nevezte.

“Szakemberként, tudományos megalapozottság nélkül nem beszélhetek ilyesmiről. Először is, Danilov úrnak szélesebb álláspontot kell képviselnie. Mivel nem volt indoklás, nem látom a vita tárgyát. Volt egy mondata, amelyet elsősorban neki kéne kommentálnia. Ha ezt megteszi, akkor mi is értelmezzük a kijelentését” – fogalmazott az ukrán nyelvi ombudsman, majd hozzátette, hogy ez a kérdés amúgy sem szerepel a napirenden.

Forrás:
KISZó/Politika Sztrani

Post Author: KISZó