Lélekmentő szolgálatban ● Kárpáti Igaz Szó

Hét lelkészt szenteltek fel az ünnepi közgyűlésen

A Kárpátaljai Református Egyházkerület ünnepi lelkészszentelő közgyűlésére vasárnap került sor a beregszászi református templomban. Isten igéjét Zán Fábián Sándor hirdette. A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöke kiemelte, nagy esemény a mai, hiszen hét fiatal lelkész vár felszentelésre, akiknek a későbbiekben többek mellett lelki segítséget is kell nyújtaniuk.

– A lelki segítségnyújtás csak szeretettel működik, s olykor elég egy mosoly, egy szó. Az emberek ugyanis egyre inkább éhezik, szomjazzák a figyelmességet – jegyezte meg a püspök, s arra biztatta a fiatal lelkészeket, végezzenek lélekmentő szolgálatot.

Héder János lelkészi főjegyző köszöntötte a vendégeket, akik között ott volt Bacskai József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja. A felszentelendő lelkészeket Zsukovszky Miklós Bereg megyei, Balogh Attila Ung megyei és Hunyadi Attila Máramaros-ugocsa megyei esperes mutatta be. Dobán Dorina, Gulácsy Laura, Kobrin Mihály, Margitics Erika, Nagy Szabolcs, Orosz Zsolt és Soós Zsolt felszentelését Zán Fábián Sándor végezte. Az eskü hangos felmondását követően Nagy Béla, a KRE főgondnoka és Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja köszöntötte a felszentelt lelkipásztorokat.

Záró imát Zán Fábián Sándor mondott, az ünnepi közgyűlés nemzeti imádságunk eléneklésével fejeződött be.

– Talán még nem volt rá példa, hogy egyszerre hét lelkészt szenteljenek fel. Mit jelent ez a református közösség számára? – kérdeztük Zán Fábián Sándortól.

– Hála legyen az Istennek, gondoskodott utánpótlásról a legnehezebb időkben is, amikor üldözött egyházként élte Kárpátalján a keresztyén közösség az életét. Isten most is gondoskodik utánpótlásról. Csoda ez ma is, és különleges, azt bizonyítja, hogy az Úr ma is elhívja a fiatalokat, szolgálatba állítja őket. A mai napon ennek az egyik állomásán voltunk, a beosztott, segédlelkészi évek után megtörtént a lelkészszentelés. A hölgyek továbbra is beosztott státuszban maradnak, de minden szolgálatot elvégezhetnek, és így ők is az Isten munkatársaivá válnak. Hálásak vagyunk mindannyiukért, és reménykedünk abban, hogy a tanítványok sora nemzedékről-nemzedékre erősödni, növekedni fog Kárpátalján, s szerte a világon.

 

Forrás:
KISZó/Hegedűs Csilla

Post Author: KISZó