Halló, itt a KISZó: Kiállíthat-e igazolást a családorvos a külföldi vakcinálásról?

„Azt hallottam, hogy az egyik ungvári magánklinika 250 hrivnya fejében igazolást állít ki a Magyarországon elvégzett vakcinálásról. Gyakorlatilag kiállítja a magyar védettségi igazolás ukrán mását és az ukrán útlevél számának feltüntetésével igazolja, hogy az adott személy megkapta mindkét oltást.  Érdekelne, hogy az állami szférában dolgozó családorvosoknak is joguk van-e erre?” – kérdezte a KISZó-t B. Valéria beregszászi olvasónk.

A kérdésre Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa válaszol:

– Ha például a Janssen vakcináról beszélünk, amivel az ukrán–magyar határ túloldalán oltották az arra vállalkozó kárpátaljaiakat, azt semmiképpen nem vihetik be orvosaink az elektronikus rendszerbe, mivel az idevágó előírás szerint csak olyan vakcina kerülhet be oda, amelynek ismeretes a szavatosság ideje. De ugyanez vonatkozik valamennyi külföldön beadott oltásra:

Ukrajnának nincs hozzáférése egyetlen ország vakcinanyilvántartási rendszeréhez sem, ezáltal nem rögzítheti a vakcinálás tényét elektronikus formában.

Az igaz, hogy a megállapodásoknak köszönhetően Ukrajna elismeri számos ország vakcináját, és a nemzetközi formátumnak megfelelő védettségi tanúsítványokat kiadhatja ukrán nyelven, de az elektronikus rendszerbe, megismétlem, a fentebbi okokból kifolyólag, nem viheti be azokat. Ebből egyenesen következik, hogy az ukrán „másolat” nem lesz elérhető digitális formában, nem fog megjelenni a Gyija mobil alkalmazásban, annak csupán papírformáját állíthatják ki a családorvosok, függetlenül attól, hogy az állami vagy a privát szektorban dolgoznak.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó