A parlament elnökének sem tetszik a „latin” ötlet

Korábban Tarasz Kreminy államnyelvvédő biztos és Olekszandr Tkacsenko művelődési miniszter, most pedig Dmitro Razumkov, a parlament elnöke fejezte ki rosszallását Olekszij Danilov „nyelvészkedése” miatt – tájékoztatott a pravda.com.ua.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy interjúban azt fejtegette, hogy Ukrajnának át kellene térnie a cirillről a latin ábécére, mivel így könnyebben elsajátítható az angol nyelv, aminek ismerete nélkülözhetetlen.

„Azon az állásponton vagyok, hogy Ukrajnában két nyelvnek kell lennie. Azért, mert ha a civilizált világról beszélünk, az angol nyelv a civilizált kommunikáció nyelve. Meg kell értenünk, hogy az angolt mindenkinek tudnia kell” – mondta Danilov.

A parlament elnöke erre így reagált: „Rossz ötlet. Nekünk itt az ukrán nyelv, a saját ukrán betűink, a saját ábécénk. Az, hogy az RNBO elkezd a betűkkel foglalkozni, úgy vélem, már felesleges. Bár, mindenkinek joga van a saját álláspontjához… Éppen ezért Olekszij Mjacseszlavovicsnak is lehet saját véleménye ebben a kérdésben.”

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó