Mi lesz az oligarcha-ellenes törvény sorsa? │ KISZó-elemzés

Zelenszkij listára tenné Porosenkót, Ahmetovot, Firtast, Pincsukot és a többieket.

Az oligarchák befolyása és az ellenük folytatott, leggyakrabban csak névleges küzdelem az ukrán politikai élet állandó témája. Idén Volodimir Zelenszkij elnök vitt új színt a történetbe, miután egy nyíltan oligarcha-ellenes törvény bevezetésére tett javaslatot. Az 5599-es törvénytervezetet első olvasatban júliusban elfogadta a Legfelső Tanács, a jelenleg átdolgozás alatt álló javaslat végső sorsa azonban nagyon is kérdéses – éppen az oligarchák képviselőkre gyakorolt befolyása miatt.

Az elnök által benyújtott törvénytervezet négy kritériumot állít fel, amelyek közül legalább háromnak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki „a társadalom életében jelentős gazdasági vagy politikai súllyal rendelkező személyek”, azaz az oligarchák listájára kerüljön.

Ez a négy kritérium a politikai életben való részvétel, a médiabefolyás, a monopolhelyzetben lévő vállalatokban való tulajdonrész és a havi létminimum egymilliószeresét meghaladó vagyon.

Az oligarchává nyilvánított személyek nem finanszírozhatnának pártokat, nem vehetnének részt az állami vállalatok privatizációjában, az állami tisztviselőkhöz hasonlóan nyilvános adóbevallást kellene tenniük, a velük folytatott találkozókról pedig minden magasabb beosztású hivatalnoknak és a rendvédelmi erők, valamint a hadsereg tisztjeinek is informálnia kellene a közvéleményt.

Bár hivatalos listát nem közöltek a potenciális oligarchákról, a kiszivárgott információk szerint az érintett 13 fő között van többek között Petro Porosenko volt elnök, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt két vezetője, Viktor Medvedcsuk és Szerhij Ljovocskin, de az elnökhöz közelállónak tekintett Igor Kolomojszkij és Rinat Ahmetov is érintett lenne, akárcsak utóbbi üzlettársa, Vadim Novinszkij és Leonyid Kucsma volt elnök veje, a jó nyugati kapcsolatokkal rendelkező Viktor Pincsuk is.

Kérdéses azonban, hogy Zelenszkij mennyire akar és mer komolyan fellépni a kormánypárti frakcióban és annak szatellitjeiben is köztudottan jelentős befolyással bíró Kolomojszkij, Ahmetov vagy éppen Pincsuk ellen.

Vannak jelek, amelyek a valódi konfrontáció kerülésére utalnak. A nem-hivatalos oligarchalistán szereplők közül már két személyt is (Medvedcsukot, valamint az Egyesült Államokban körözött Dmitro Firtast) szankciókkal sújtott Zelenszkij a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntése alapján, és így jártak azok a személyek is, akiket az amerikaiak a választásaikba való beavatkozással vádolnak Biden kompromittálása miatt. Ezzel szemben az eddigi szankciók látványosan elkerülték Kolomojszkijt, akit az említett beavatkozás egyik főkolomposának tartanak, aki ellen más ügyekben szintén nyomoznak az USA hatóságai, és akinek médiabirodalma nem mellesleg nagy segítséget nyújtott Zelenszkijnek elnökké választásában.

Az elnöki törvényjavaslaton jelenleg az érintett parlamenti bizottságok dolgoznak. A kormányzó Nép Szolgája párt egyedüli többsége által diktált „turbóüzemmóddal” szemben bevett lassító módszerré vált az ellenzék részéről a nem tetsző tervezetek módosítójavaslatokkal történő elárasztása, most sincs másképp:

az oligarchaellenes törvényhez több mint 1200 változtatási javaslat érkezett a képviselőktől.

Annak elfogadása így sokáig húzódhat, második olvasatban történő elfogadására pedig korántsem lehet mérget venni.

Az ősz hagyományosan a tiltakozások időszaka Ukrajnában, így az Elnöki Iroda kénytelen lehet a konfrontáció helyett a kompromisszumot keresni az oligarchákkal (akár egy felhígított törvény formájában), mivel az általuk befolyásolt képviselőcsoportok szavazataira mindenképp szükség lesz az olyan létfontosságú, ámde mindig heves vitákat kiváltó törvények elfogadásánál, mint mondjuk a jövő évi költségvetés, vagy az új kormányfő megválasztása, már amennyiben az elemzői jóslatok beigazolódnak, és Denisz Smihalt tényleg menesztik. Ilyen körülmények között, főképp a kormányzat külföldi támogatottságának megrendülését látva, kétséges, hogy aktuális lesz az oligarchák elleni küzdelem komolyra fordítása.

Kosztur András,

a XXI. Század Intézet vezető kutatója

Forrás:
KISZó/Illusztráció:uacrisis.org

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó