Széljegyzet: (Minden)kire vonatkozik?

Újabb „lehetőséggel” élhetnek az ukrán állampolgárok. Az országban ugyanis szeptember 1-jétől egy éven keresztül adóamnesztia van érvényben. A törvényi leírás szerint ez azt jelenti, hogy büntetlenül bevallhatják eddig eltitkolt jövedelmüket az arra vállalkozók. Na de kikre vonatkozik ez? Na, ezt nem tudja senki…

Csuha Ivett

Szakértők, törvényhozók, átlagpolgárok különféleképpen értelmezik a lehetőséget, amennyiben utóbbiak egyáltalán foglalkoznak a kormány aktuális agyszüleményével.

Az egyik változat szerint a párna alatt gyűjtögetett megtakarításokról, illetve a külföldön kemény munkával megkeresett pénzről is be kell számolni, majd természetesen befizetni utána a meghatározott adót. Mások szerint ez a lehetőség nem az egyszerű embert célozza, hanem a jómódú pénzembereket, akiknek a millióit szeretnék hazacsalogatni a külföldi országok bankjaiból.

A tudatlanság gyűlöletet szül, jelen esetben félelmet, szorongást. Egyesek könnyen veszik az újabb „akadályt”, kitöltik a papírt, és el is felejtik, hogy megtették. Másokban kérdések fogalmazódnak meg. Miért van erre szükség? Mit kezdenek a későbbiekben az információval?

Mi történik, ha még bevallani sincs mit?

Az európai országok többségében már évek, sőt, évtizedek óta érvényben van az éves adóbevallás intézménye. Sokan kedvezményeket, visszatérítéseket is igényelhetnek egy-egy ilyen dokumentum benyújtásával. Országunkat ismerve azonban nem alaptalan a félelmünk, hogy a most büntetlenül bevallott megtakarításainkat a későbbiekben megnyirbálják, a hosszú évtizedek során apránként félretett, az infláció során amúgy is értékét vesztő pénzünkre adót vetnek ki, és ha nem akarunk rossz állampolgárnak tűnni, hűségesen be is fizetjük azt. Majd kiderül, hogy nem is a mi kopijkáinkra hajtottak igazából, ám a pénztárcánk attól nem lesz újra nehezebb…

Felmerül a kérdés, ez az opció (minden)kire vonatkozik, vagy a törvénnyel újra csak az átlagember mindennapjait nehezítik?

Forrás:
KISZó/Csuha Ivett

Post Author: KISZó