Mi lesz veled, alacsony kamatozású kölcsön? │ KISZó-háttér

Volodimir Zelenszkij még megválasztása előtt meghirdette az ukrajnai munkaerő visszacsalogatásának programját. Az elődje, Petro Porosenko regnálása alatt a közgazdászok már kongatták a vészharangot, az ukránok ugyanis tömegesen külföldön keresik a megélhetéshez szükséges jövedelmet.

Csuha Ivett

Zelenszkij akkor úgy gondolta, alacsony kamatozású kölcsönökkel vissza lehet csábítani a Lengyelországba, Németországba, Csehországba, Spanyolországba szakadt ukránokat. Megválasztása után egy-két hónapon belül már be is indult az Elérhető hitelek 5-7-9% néven ismertté vált program.

Az elnöki elképzelés szerint 5 százalékos kamatra kaphat kölcsönt az a vállalkozó, aki legalább két új munkahelyet teremt. Azon vállalatok, melyek 20-50 millió hrivnya törzstőkével rendelkeznek, 9 százalékos kamattal juthatnak hitelhez.

A program beindítása után azonban a koronavírus terjedése gyakorlatilag leállította a gazdaságot, így 2021 elejére mindössze 4508 új munkahely létesült, illetve 40 761 állás megmentésére telt. A feltételek azóta változtak. Lehetőség nyílt arra, hogy a vállalkozók kamatmentes kölcsönt vehessenek fel.

A bankok nem nagyon lelkesednek az elnöki programért, a kamatmentes hitel bevezetése pedig arra késztette őket, hogy a program beszüntetését kérő levéllel forduljanak a kormányhoz.

Meglátásuk szerint a valóságban nem a bajba jutott cégek kapják az alacsony kamatozású hiteleket, hanem a jól menő vállalkozások, amelyek ily módon gazdagszanak meg. Érvelésük mellett szól az a tény, hogy az utóbbi időben lényegesen csökkent a bankok által felszámolt kamatok összege is.

A kormány egyelőre nem tervezi a program leállítását, így a hitel valószínűleg az év végéig továbbra is igénybe vehető.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó