Döntött a parlament: listázni fogják az oligarchákat

Az ukrán parlament elfogadta az oligarchákról szóló, sok vitát kavart jogszabályt. Eszerint külön nyilvántartást fognak vezetni azokról a befolyásos politikusokról, gazdasági szereplőkről, akik megfelelnek a törvényben megszabott kritériumoknak. Arról, hogy ki az oligarcha, az elnöknek engedelmeskedő nemzetbiztonsági testület hivatott dönteni.

A Volodimir Zelenszkij államfő által kezdeményezett jogszabály-tervezetet 279 képviselő szavazta meg az ülésteremben helyet foglaló 379 honatya közül. A hivatalos indoklás szerint nemzetbiztonsági megfontolásokból listázni fogják mindazokat, akik túl nagy politikai és gazdasági befolyással rendelkeznek a közéletre.

Annak megállapítására, hogy ki minősül oligarchának, három kritériumot szabtak meg. Ezek közé tartozik a politikai életben való részvétel, a médiabefolyás, a monopolhelyzetben lévő vállalatokban való tulajdonrész és a havi létminimum egymilliószorosát meghaladó vagyon.

Az oligarchává nyilvánított személyek nem finanszírozhatnak pártokat, nem vehetnek részt az állami vállalatok privatizációjában, az állami tisztviselőkhöz hasonlóan nyilvános adóbevallást kell tenniük.

Az oligarchává nyilvánítás jogát az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnak (RNBO) delegálták, de a végső szót személyesen az államfő mondja ki. Az RNBO irányába a titkosszolgálat, a jegybank, az állami monopol-ellenes bizottság és a kormány tehet javaslatokat ezekre a személyekre.

Az oligarcha-ellenes törvény hátteréről, annak politikai motiváltságáról nemrég Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója írt exkluzív elemzést a Kárpáti Igaz Szó számára:

Mi lesz az oligarcha-ellenes törvény sorsa? │ KISZó-elemzés

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó