Magyarországot is belekeverik az ukrán elnök főtanácsadója elleni merényletbe

Magyar lőszerrel lőttek rá tegnap Szerhij Sefirre, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójára – állítja Jevhen Jenyin ukrán belügyminiszter-helyettes, adta hírül a TASzSZ tudósítása alapján a Portfolio.hu.

Ez 7,62-es kaliber. Specializált lőszereket látunk. Ilyen lőszert nem gyártunk Ukrajnában. Ezeket Magyarországon gyártották

– mondta Jevhen Jenin belügyminiszter-helyettes a merénylet helyszínéről begyűjtött bizonyítékokat ismertetve.

7,62 milliméteres töltényből igencsak sokféle létezik, köztük olyan is, amit Ukrajnát beleértve a komplett volt szovjet érdekszféra használ, ez a „7,62-es szovjet” néven is ismert 7,62×39 milliméteres FMJ, melyet elsősorban az AK-47-es gépkarabély-széria fegyverei és az SzKSz öntöltő puskák használnak – írta a magyarországi hírportál.

Magyarországon is elsősorban 7,62×39-es lőszer gyártására került sor, többnyire a honvédség által használt AK-63 és AK-63D gépkarabélyokhoz. Ezekhez igencsak hasonló fegyvereket, az AKM és AKMSz gépkarabélyokat Ukrajna hadereje is használja és lőszert is gyártanak hozzájuk.

A Portfolio.hu szerint az nem világos, hogy állapította meg Jevhen Jenin, hogy ezek a merényletben használt lőszerek éppen Magyarországon készültek és arra sem tért ki, hogy mitől nevezhető „specializáltnak” a merényletben használt lőszertípus.

„Megpróbáljuk azonosítani a lehetséges idővonalat, mely alapján Ukrajnába hozták ezeket a töltényeket, illetve a lehetséges beszállítókat. Nem tudjuk kizárni, hogy csempészek juttatták a töltényeket Ukrajnába” – mondta Jevhen Jenin.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium szóvivője saját Facebook-oldalán arról írt, hogy újratöltött töltényhüvelyekről lehet szó, amit Magyarországon szereztek be, majd Németországban kerültek újra összeszerelésre. Ezt követően polgári alkalmazású lőszereknél használt jelölést kaptak. A ballisztikai vizsgálat után további részletek is kiderülhetnek, tette hozzá.

A Szerhij Sefir elleni merénylet elkövetőit még keresik. 20 töltényhüvelyt találtak a merénylet helyszínén az ukrán hatóságok.

Tüzet nyitottak az elnök főtanácsadójára

 

Forrás:
KISZó/Portfolio.hu

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó