Amit csak szívvel-lélekkel lehet végezni ● Kárpáti Igaz Szó

Makuk János beregszász

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSz) csütörtökön, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold termében tartotta meg a “Health4all! Kapacitásépítés az egészségügyi ellátórendszerben a speciális igényű gyermekek számára” című pályázata záró konferenciáját. A rendezvényre számos vendég érkezett határon innen és túlról, többek mellett kiemelten köszöntötték a Szuverén Máltai Lovagrend tagjait.

Hegedűs Csilla (Beregszász)

– A Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt két évben teljes mértékben a szeretet szolgálatában állt, egy olyan missziót vállalt fel, amelynek keretében a különleges fejlesztést igénylő gyermekek mögé állt. Ez óriási segítség volt, ugyanis a foglalkozásokhoz szeretet és kedvesség társult, hogy a gyermekek minél nagyobb ütemben fejlődhessenek, el tudják sajátítani azokat a tevékenységeket, amelyek a mindennapi életben való fejlődésükhöz szükséges – jegyezte meg Békésyné dr. Lukács Angéla, a beregszászi konzulátus konzulja.

Babják Zoltán is üdvözölte a segélyszervezet Kárpátalján végzett misszióját, ezúttal a társadalom legérzékenyebb és legkiszolgáltatottabb közössége javára tett elhivatott munkáját. – A speciális igényű személyek, kiváltképp a gyerekek különleges bánást, nevelést és figyelmet igényelnek, és sokszor lélekemelő a velük való törődés. Bízom benne, hogy ennek, vagy bármelyik hasonló jellegű projektjük megvalósításával, ha csak valamelyest is, de tehermentesíteni tudják az évek óta nehéz helyzetben lévő kárpátaljai ellátórendszert – fejtette ki a Beregszászi kistérség polgármestere.

Makuk János, a BJMSz elnöke a hosszú évek gyümölcsöző, néha nehézségekkel teli, de annál felemelőbb munkájáról számolt be, bemutatta a Health4all! programot. Elmondta, az elmúlt hét év eredményeit túlnyomórészt a barátságkötéseknek köszönhetik. – Időközben rájöttünk, hogy a gyermekeknek nemcsak a Pető módszeres kezelésre van szükségük, hanem más jellegű fejlesztésekre is. Így két évvel ezelőtt belevágtunk a Health4all projektbe, melynek keretein belül szakembereink a korai fejlesztéssel, a Neurofeedback terápiával, beszéd- és mozgásfejlesztéssel, gyógymasszázzsal foglalkoztak. Az elmúlt időszak alatt összesen 5224 fejlesztés valósult meg, s a gyerekek mellett igyekeztünk a felnőttek számára is szervezni képzéseket – hangsúlyozta Makuk János. Hozzátette, ez a tevékenység az elmúlt évek alatt mindannyiuk életének a részévé vált. Sokszor beszélgetnek egy-egy gyermek fejlődési folyamatáról, éppen ezért nem kérdés, hogy a tevékenységüket folytatni szeretnék. – Tudjuk, hogy a barátainkra továbbra is számíthatunk, a fejlesztések például már a jövő hónapban folytatódni fognak. S szerencsére a Semmelweis Egyetem is eltökélten amellett áll, hogy Kárpátalján legyenek szakemberek, s idővel saját konduktoraink is, akik a magyarországi szakemberektől tanulják meg a tudnivalókat – zárta szavait a szeretetszolgálat vezetője.

 

A nyíregyházi székhelyű Rejtett Kincsek Down Egyesület eredményeiről Kisari Károly elnök számolt be. Elmondta, a gyerekek fejlesztése három alappilléren fekszik, egészségügyi, oktatási és szociális, ezeket együtt kell alkalmazni. A Semmelweis Egyetem keretében működő, a mozgásukban korlátozottak rehabilitációjával foglalkozó Pető Intézet Határon túli projektekért felelős csoport vezetője, Csuka Pál bemutatta az intézetet, majd a konduktív pedagógiáról tartott előadást. Hudák-Tóth Szabina gyógypedagógus, logopédus, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkatársa a kora gyermekkori intervenció fontosságáról beszélt, kihangsúlyozta, minden gyermek fejleszthető, de csak a lehetőségeihez mérten.

Szűcs Zoltán és felesége az immár tizenhárom esztendős, Down-szindrómával született Viktória lányukat nevelik. Az apuka elmondta, amióta Viktória is részt vesz a Neurofeedback terápián, szemmel láthatóan jobb a közérzete, a kedve.

A folytatásnak tehát van értelme, a foglalkozásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően a születési, vagy később szerzett rendellenességgel érintett gyermekeknek esélyük van a testi és/vagy szellemi fejlődésre. A Máltai Szeretetszolgálatnak pedig kitűzött célja a segítségnyújtás, az, hogy minél több mosolygós, vidám gyermek élhesse könnyebben a mindennapjait.

Forrás:
KISZó/Fotók:Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó