KISZó-kérdés: Indokolatlan a viteldíj drágítása

A válaszadók jelentős többsége (90 százaléka) szerint indokolatlan volt a helyközi buszjáratok viteldíjainak drágítása – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán az elmúlt hét elején indított reakciógombos szavazásból.

Szabó Sándor

A pandémia miatti korlátozó intézkedések következtében hónapokig nem közlekedtek a városi és a helyközi buszjáratok. Ez sokaknak okozott komoly fejtörést, ugyanis nem tudtak eljutni a munkahelyükre és haza. Végül a Technogén-, Környezetbiztonsági és Rendkívüli Helyzetek Megyei Bizottságának döntése alapján április 6-án éjféltől újraindulhattak a járatok.

Az utóbbi hetekben az borzolta a kedélyeket, hogy több vonalon is tarifát emeltek a fuvarozók, miközben a szolgáltatások minősége nemhogy javult, inkább tovább romlott. Gyakori, hogy a közúti közlekedésre alkalmatlan, nem egy esetben kifejezetten balesetveszélyes járművekkel szállítják az utasokat. Például néhány hete történt, hogy Dercen határában lencsevégre kapott busz hátsó szélvédő nélkül szelte a kilométereket. A legnagyobb közösségi oldalon megosztott poszt szerzője szerint, amikor meglátta az így közlekedő járművet, nem tudta eldönteni, hogy mindez dühítő, siralmas vagy csak pusztán elszomorító… Végül megjegyzi, szégyen! És nehéz vele nem egyetérteni… A kommentek alapján kiderült, a busz egy méretes kátyúba hajtott, s akkor zuhant ki az üveg. A sofőr állítólag megkérdezte, mindenki jól van-e, s hajtott is tovább. Van, aki azt állítja, leszállította a járműről az utasokat. Olyan hozzászóló is akadt, aki tudni véli: „már napok óta így közlekedik a PAZ-típusú kisbusz, s bizony ilyen műszaki állapotban szállítja az embereket.”

Augusztus végén az ungvári iránytaxik fuvardíjának emeléséről tárgyalt a városi tanács illetékes bizottsága.

A tarifaemelést a fuvarozók indítványozták. Az általuk benyújtott kalkuláció és a városi gazdaságfejlesztési osztály számításai szerint a jelenlegi hétről nyolc hrivnyára kellene emelni a viteldíjat. A fuvarozók állítása szerint a városi költségvetésből átutalt kompenzációs összeg jó ideje csupán kiadásaik 30 százalékát fedezi. A megyeszékhelyen utoljára 2019-ben változtattak a fuvardíjon, holott azóta jelentősen nőttek az utasszállítók költségei. Az idevágó szabályzat értelmében a kiadások 10 százalékos emelkedése esetén kell újraszámolni a díjat. A végső döntést a városi tanács végrehajtó bizottsága hozza meg várhatóan októberben.

Múlt heti KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, alternatív reakciógombos szavazásunkon azt kérdeztük: Ön szerint indokolt a viteldíjak drágítása? Ami a nem reprezentatív reakciógombos felmérés eredményét illeti, a válaszadók 90 százaléka szerint a fuvarozók indokolatlanul emeltek árat, mindössze 10 százalék válaszolta azt, hogy megalapozott a fuvardíjak emelése.

Ismét emelhetik az ungvári buszok fuvardíját

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó