Ismét ukrán királya van a profiboksznak nehézsúlyban!

Szinte minden ellene szólt, de Olekszandr Uszik szombaton éjjel alaposan felborította a papírformát: az ukrán ökölvívó Londonban, a Tottenham stadionjában közel 70 ezer néző előtt egyhangú pontozással legyőzte a brit Anthony Joshuát, ezzel megszerezte a WBA, a WBO, az IBF és az IBO világbajnoki övét is – immár ő a király a profibokszban a nehézsúlyban! – írja a Magyar Nemzet.

A 34 éves Olekszandr Uszik három évvel idősebb, hét centivel alacsonyabb (191/198) és a mérlegelésnél kilenc kilogrammal kevesebbet nyomott (100/109), mint a címvédő Anthony Joshua, aki hazai pályán bokszolhatott. A britnek eddig csupán egy veresége volt pályafutása során, míg az ukrán veretlenül érkezett Londonba, ám utóbbi egy súlycsoporttal lejjebb, cirkálósúlyban lett vitathatatlan bajnok, a nehézsúlyban eddig csak két meccse volt. Ám a szombati összecsapás előtt erősen bizakodott, hogy meglepetést okozhat: „Az erőnk nem abban rejlik, hogy termetre mekkorák vagyunk, hanem a lelkünkben. A méretek nem számítanak, Dávid háromszor kisebb volt Góliátnál, mégis legyőzte” – jegyezte meg.

A címvédőt otthonában nagyon meg kell vernie a kihívónak, hogy pontozással nyerhessen ellene, de Uszik okos bunyóval megoldotta a feladatot. A találkozó első felében egyértelműen az ő akarata érvényesült, jóval többet mozgott, és látványosabban többet talált, mint Joshua. A harmadik menetben hatalmas ütést vitt be ellenfelének, aki azonban talpon maradt. A címvédő az ötödik menetben érkezett meg a meccsbe, de a hetedikben Uszik megint nagyon eltalálta. A mérkőzés második fele már kiegyenlítettebbé vált, de Uszik őrizte az előnyét, a hajrá pedig megint egyértelműen az övé volt. Az utolsó másodpercekben a kötelekhez szorította Joshuát, és még a kiütés is benne volt a levegőben. Ez elmaradt, de Uszik győzelme nem lehetett kétséges, és ezt a három pontozó is így látta: az ukrán kihívó egyhangú pontozással diadalmaskodott (117-112, 116-112, 115-113), így a nehézsúlyban is felülhetett a világbajnoki trónra.

Ukrajnának a Klicsko testvérek után újra van egy klasszis öklözője a nehézsúlyban, és Evander Holyfield, valamint David Haye után Uszik a harmadik olyan bokszoló, aki a cirkálósúlyból indulva lett a nehézsúly profi világbajnoka.

Forrás:
KISZó/Magyar Nemzet
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó