Gázos ügy: nem tetszik Ukrajnának a magyar lépés

Az ukrán külügyminisztérium hétfőn kiadott nyilatkozatában nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy szeptember 27-én újabb hosszú távú szerződést kötött a magyar kormány az orosz Gazprommal földgáz szállítására.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem csupán meglepettek és csalódottak a magyar kormány döntése miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar–ukrán kapcsolatokat.

„Gazdaságilag megalapozatlan, politikai indíttatásúnak tartjuk a döntést, amely a Kremlnek kedvezett és az ukrán nemzeti érdekek kárára van, illetve rányomja bélyegét az ukrán-magyar kapcsolatokra, továbbá nem felel meg az 1991. december 6-án Magyarország és Ukrajna között a jószomszédságról és az együttműködés alapjairól aláírt szerződésnek” – olvasható a minisztérium Facebook-oldalán közzétett közleményben.

A közlemény végül kijelenti, hogy Kijev felkéri az Európai Bizottságot arra, hogy vizsgálja felül az új magyar–orosz gázmegállapodást, megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak.

Kapcsolódó cikkünk:

Magyarország kiiktatta Ukrajnát a gázszállításból

Október 1-jétől új feltételekkel, új szerződés szerint érkezik az orosz földgáz Magyarországra – számolt be erről a Magyar Nemzet.

A tárgyalások lezárultával azonban még szövegbe kellett önteni a szerződést, amelynek aláírása várhatóan ma történik meg. Az alkalomból Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke Budapestre érkezik a Világgazdaság és a Reuters értesülése szerint. A földgázt az MVM CEEnergy Zrt. vásárolja, a magyar állami MVM-csoport földgáz-nagykereskedője.

Az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél – mondta az augusztus végi, moszkvai tárgyalást követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A megállapodás tíz plusz öt évre szól úgy, hogy tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására.

A szerződés évi négy és fél milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra:

  • három és fél milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül,
  • illetve egymilliárd köbmétert Ausztria felől.

Ukrajna irányából tehát ezek alapján nem érkezik októbertől gáz magyarországi felhasználásra, legalábbis ezen szerződés keretében.

Mindez ugyan nem jelenti azt, hogy teljesen elzárnák a csapokat Beregdarócnál. Az infrastruktúra továbbra is működik, Ukrajna ezzel a döntéssel nem veszíti el teljesen tranzitország szerepét, hiszen az elmúlt évtizedekhez hasonlóan ezen az útvonalon – és egyúttal Magyarországon keresztül – is teljesítenie kell a Gazpromnak más nyugati irányú szállításait.

Ha a szeptember utolsó napján lejáró szerződés helyébe nem lépne új, vagyis csúszott volna a megállapodás, úgy  – a VG korábbi értesülése szerint – a magyar fél kevésbé kedvező áron kapná a gázt, ráadásul minél nagyobb a késlekedés, annál többért. Márpedig az ár igen érzékeny pontja a vevőnek, amelynek gondoskodnia kell arról, hogy az egyetemes szolgáltatásban több éve befagyasztott, majd csökkentett, és azóta is alacsony szinten tartott gázár továbbra is alacsony maradjon. Ez most különösen nehéz az elszabadult európai földgázárak miatt, fent hivatkozott bejelentésében azonban Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar–orosz megállapodásban olyan árat rögzítettek, ami kedvez a rezsicsökkentéssel létrejött árszint fenntartásának.

– Ez lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartását, vagyis azt, hogy továbbra is a magyar fogyasztók fizessék az egyik legalacsonyabb rezsiszámlát egész Európában. Mindez azt jelenti, hogy teljesítettük, amit ígértünk: Magyarország gázellátása továbbra is hosszú távon kiszámítható és biztonságos marad – nyilatkozott az augusztus végén lezárt tárgyalást követően Szijjártó Péter.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó