Kuleba elmondta, mit remél Kijev a német választások után

Ukraine Germany

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint az ukrán–német kapcsolatok vonatkozásában kedvező koalíció fog alakulni a berlini törvényhozásban.

A kijevi diplomáciai tárca vezetője a Németországban lezajlott parlamenti választásokkal összefüggésben elmondta, előzőleg valamennyi jelentős párttal egyeztettek, igyekeztek vázolni az Ukrajna számára legfontosabb irányelveket, prioritásokat.

Kuleba megjegyezte, ugyan fontos dolog, hogy ki lesz az új kancellár, de ennél is lényegesebb, hogy milyen koalíció alakul, de a jelenlegi helyzet szerint az akárhogyan is áll majd össze, kedvező hatással lesz az ukrán–német kapcsolatokra.

Kijevi útja előtt Moszkvába is ellátogat Angela Merkel

A vasárnap megtartott szövetségi választásokon a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a hivatalos előzetes végeredmény szerint. Az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, 5,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékhoz képest. A szociáldemokratáknak így 206 képviselőjük lesz a minden korábbinál nagyobb, 735 fős Bundestagban.

A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A 16-ból 15 tartományban működő CDU a szavazatok 18,9 százalékát gyűjtötte be, 7,9 százalékponttal gyengülve a négy évvel korábbi 26,8 százalékhoz képest. Ezzel 151 képviselőt küldhet a parlamentbe. A csak Bajorországban működő CSU 5,2 százalékot szerzett. Azonban a CDU/CSU a szoros eredményre hivatkozva mégis a kormányalakítás szándékával vág neki az új törvényhozási ciklusnak.

Az SPD és a CDU/CSU is a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kíván koalícióra lépni. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik számú német politikai erő.
A négy ciklus után a politikából visszavonuló Angela Merkel kormánya az új Bundestag október 26-ra tervezett megalakulásáig marad hivatalban. Utána is működik majd, egészen az új kabinet megalakulásáig, de már csak ügyvezető kormányként.

A 2017-es választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt és Armin Laschet, a CDU/CSU kancellárjelöltje vasárnap este egyaránt azt mondta, hogy jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig kívánják megalakítani kormányukat.

Két ellenzéki párt, a Zöldek és a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) a választások igazi győztesei, hiszen egyikük nélkül sem lehet kormányt alakítani – állapítja meg a német lapok többsége a vasárnapi Bundestag-választások után.

Kétpárti kormányt csak az eddigi koalíciós pártok, a jobboldali CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) alkothatnának az eredmények alapján, ám ők már korábban kizárták a nyolc éve tartó együttműködés folytatását. Lényegében a két kisebbik párt dönti el, kit szeretnének kancellárnak, Olaf Scholzot vagy Armin Laschetet – vonható le a legfontosabb konklúzió a választási eredményekből.

Forrás:
KISZó/Unian/MTI

Post Author: KISZó