Pénzért árulta a védettségi igazolványokat egy háziorvos Ukrajnában

A közép-ukrajnai Cserkaszi megyében ötezer hrivnyáért juttatott nemzetközi védettségi igazolványhoz egy háziorvos és segítője olyan embereket, akik nem akarták beoltatni magukat. Mindkettőjüket elfogták – közölte az ukrán rendőrség kiberbűnözés elleni osztálya hétfőn.

A nyomozás adatai szerint a 32 éves háziorvos 48 éves segítője Facebook Messengeren keresztül hajtotta fel az igazolványra igényt tartó jelentkezőket. Az orvos a jelentkezőket beoltottként rögzítette az egészségügyi adatbázisban, és így jogosulttá váltak a védettségi igazolványra. Az orvos és segítője ezért személyenként ötezer hrivnyát kért, a pénzt elosztották. Ám a háziorvos valamilyen oknál fogva hibásan vitte be az adatokat, így ügyfeleiknek nem jelent meg a Gyija alkalmazásban az elektronikus oltási igazolvány, ezért papír alapú Covid-tanúsítványokat állított ki.

Az orvosnál otthon és a rendelőben, valamint a tettestársnál is házkutatást tartottak a rendőrök. Pecséteket, dokumentumokat, védettségi igazolványok másolatát, bankkártyákat és mobiltelefonokat is lefoglaltak a hatóságok. Folyik azon személyek beazonosítása, akik éltek ezzel a lehetőséggel.

Aki hamisítja az igazolást, akár hat éves börtönbüntetést is kaphat.

Forrás:
KISZó/Hromadske.ua

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó